Тема: Украйна

6 Март, 2022 05:50 4 880 14

Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си

  • visa-
  • mastercard-
  • русия-
  • санкции-
  • банки

Двете международните платежни системи едновременно решиха да ограничат работата си в Русия през следващите дни

Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си - 1

Картите на международните платежни системи Visa и Mastercard на всички руски банки ще продължат да работят в Руската федерация, средствата на клиентите по сметки, свързани с такива карти, са напълно запазени и налични. Това съобщи Банката на Русия, предаде ТАСС.

„Всички карти Visa и Mastercard за международни разплащателни системи, издадени от руски банки, ще продължат да работят в Русия както обикновено до изтичане на срока им. Транзакциите по тях се обработват в страната в Националната система за разплащателни карти и не са засегнати от санкции. Средствата по сметките на клиентите, свързани с такива карти, са напълно спестени и налични“, казаха от регулатора.

Още новини от Украйна

Притежателите на тези карти в Русия ще могат да извършват транзакции на банкомати, да плащат с карти и да извършват преводи от карта към карта. В същото време Централната банка предупреди, че няма да има трансгранични транзакции с карти Visa и Mastercard. Това се отнася както за плащане на покупки в чуждестранни онлайн магазини, така и за използване на тези карти в чужбина.

Международните платежни системи Visa и Mastercard едновременно решиха да ограничат работата си в Русия през следващите дни. Алфа-Банк смята, че картите Visa и Mastercard на руските банки ще работят както преди в Русия и други страни около три дни.

Причината за създаването на национална платежна система в Русия беше решението на Visa и Mastercard през март 2014 г. да спрат обслужването на платежни транзакции за клиенти на Банка Росия, SMP Bank и техните дъщерни дружества поради санкции на САЩ. През декември 2014 г. Visa и Mastercard спряха да обслужват банкови карти в Крим и Севастопол (работата им на полуострова се възобнови през април 2015 г.).

Тогава в Русия обявиха необходимостта от създаване на руска система, способна да осигури непрекъснати вътрешни плащания. През юли 2014 г. беше създадена Националната система за разплащателни карти (НСПК), която стана оператор на платежната система Мир. 100% от акциите на НСПК са собственост на Банката на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    31 25 Отговор
    Санкции и ГЛАД..... Само това ще ви налее разум....... Санкциите работят.... СЕГА ВЕЧЕ ИДВА ГЛАДЪТ..... 🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮

    Коментиран от #3

  • 2 Света

    37 25 Отговор
    явно не си взима поука! Вместо да се разграничат от интригите на САЩ и да потърсят начин за преговори между двете страни, те ще пращат оръжия, за да разгарят войната! Или ще налагат санкции, които повече съсипва европейската икономика! През 2014 г. налагахте санкции. Постигнахте ли нещо? Русия направи каквото си беше решила, а и стана още по мощна! Сега отново глупави санкции! Кой наказвате? Икономиката на Европа! Тотални глупаци сте! САЩ стоят и в ви се присмиват на тъпотата и ви се радват! Русия, отново ще излезе по обединена и силна! Украйна ще трябва да се съгласи с купища искания! А колко беше просто! Един неутралитет само и нямаше да загинат толкова хора, нямаше да се разрушат градове, нямаше икономиките на света да страдат, нямаше толкова милиони граждани да изнемогват! Единствено САЩ щеше да е недоволен! Е струваше ли си?

    Коментиран от #4

  • 3 Марков

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    Да, санкциите работят. Така е много лесно. Но не след дълго ще се почувства влиянието им като контрасанкции. Примерно забрана за купуване изкуствени торове от Русия и Беларус. Без тях реколтата ще е слаба, цените ще скочат "нагоре". Блокиране на зърно. Поне за тази година ще има сътресение в Европа, ще се почувства липсата му с по- високите цени. И т.н. Търговията в света е обвързана. Това, което става, прилича на събитията в България през 1990-1992 г. Търговията в света ще се нагоди към новите реалности. Ударът по руските олигарси ще помогне на Путин да реформира собствеността, да се стартира мощна лека промишленост. Всичко трябва да се нареди, за да няма световна война.
  • 4 Малее

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Света":

    Аууу, какъв разбирач и познавач на политиката.Майкооо, напиши още 20 реда слабоумни разсъждения, моля ти се

    Коментиран от #5, #10, #11

  • 5 Гадно ли ти е

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Малее":

    Няма се пуашиш! Разбираемо е! Така се чувстват тези които не ползват това на рамената си по предназначение! Аз мога да напиша не 20, а 120, но ти пак толко ще разбереш! Демек нула! САЩ имат нужда от нулите! Дерзай!
  • 6 Някой

    10 7 Отговор
    Голям удар! Срещу тях самите. Сам да си режеш клончето, на което седиш, и да ревеш че това е санкция срещу клиентите ти, си е висша форма на идиотизъм.
    Няма да остане незапълнен този пазар. Ще си използват тяхната картова система - МИР
  • 7 Найлонка

    5 9 Отговор
    Найлоновата торбичка ще стане основно средство за трансфер на рубли, а скоро ще бъде и мерна единица.
  • 8 Айдар

    6 9 Отговор
    Глад и изолация - дръгливата руска мечка трябва пак да иде в ъгъла, за да не си забравя мястото в света, а бравурноите изхождания на местните руб.ладжии и троловете нема никакви значение
  • 9 Финанси

    6 8 Отговор
    Обаче няма да им подновят картите след изтичане и до тогава няма да могат да ги ползват никъде другаде. За тези санкции отнема време да заработят с пълна сила , но до 5 години Русия ще е по-изолирана от северна корея и ще се моли и ще заплашва , но ние мислещия и можещия свят ще се правим на приятно разсеяни.

    Коментиран от #12

  • 10 Абсолют

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Малее":

    Остави ги децата нека поне се опитват да мислят.
    Може би утре дори ще пратят молба за работа вместо да висят в нета по цял ден.

    Коментиран от #13

  • 11 Жоро

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Малее":

    Дали са слабоумни разсъжденията на човека,вече го усещаме по портфейлите.
  • 12 Дали си мислещ

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Финанси":

    Щом кълвеш пропагандата и лъжите и без кука, пази боже да сме "мислещи" като теб! 😂 Хубавото за теб е, че нямаш възможност да го осъзнаеш!

    Коментиран от #14

  • 13 Въпросът е

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абсолют":

    Ти кога?
  • 14 подлого руска

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дали си мислещ":

    Картите вече са невалидни на територията на свободния свят, ватник. Пенсионерките руски на квартирки по Черноморието ни ядат вече на Путин приклада!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания