Отидете към основна версия

2 344 82

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в Мариупол (СНИМКИ)

  • мариупол-
  • болница-
  • украйна-
  • русия

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е потвърдила гибелта на 516 цивилни от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари

Снимка: Unian

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в югоизточния украински пристанищен град Мариупол вчера, предаде УНИАН.

Украинската агенция се позова на съобщение в Телеграм на градския съвет на Мариупол. Той обвини руската армия, че "целенасочено и безмилостно унищожава цивилното население на Мариупол".

При въздушния удар по болницата са били ранени 17 души - деца, жени и лекари, каза още градският съвет на Мариупол, потвърждавайки данните от вчера.

След бомбардировката президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за затягане са санкциите срещу нея.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща".

Междувременно загиналите в резултат на вчерашния обстрел над града, бяха погребани в масов гроб. Ужасяващите снимки бяха публикувани от съветника на ръководителя на МВР Антон Геращенко в неговия канал в Telegram. „Хората поставят телата на загиналите в масов гроб в покрайнините на Мариупол, защото не могат да погребат близките си поради тежкият обстрел на окупатор“, пише той под снимките.

Ние предупредихме в наше изявление от 7 март, че украински радикали са превърнали тази болница (в Мариупол) във военен обект, каза от своя страна руският първи заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. По повод осъждането на нападението от Гутериш, Полянски заяви, че ООН разпространява невярна информация.

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е потвърдила гибелта на 516 цивилни от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, обаче каза, че над 1000 са били убити само в обсадения пристанищен град, отбелязва УНИАН.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви днес, че от началото на инвазията Русия вече е загубила над 12 хиляди войници, съобщи агенция Укринформ.

Украинската армия твърди, че е унищожила 335 танка, 49 самолета и още голямо количество техника на руските въоръжени сили. Тези данни не са потвърдени от независим източник.

Информацията се уточнява. Изчисленията се усложняват от високата интензивност на военните действия, отбелязва Укринформ.

Тази нощ украинските сили са предприели контраатака край столицата Киев и са унищожили пет руски танка, каза Вадим Денисенко, съветник в украинското министерство на вътрешните работи.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: