Тема: Украйна

10 Март, 2022 18:38 4 279 11

"Още не е измислена дума за зверствата, които руснаците извършват в Мариупол"

  • мариупол-
  • украйна-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • зверства-
  • русия-
  • болница-
  • деца-
  • жени-
  • петър андрющенко

Под постоянен обстрел, без вода и храна, без ток и отопление - 350 000 души в Мариупол са заложници на руската армия

"Още не е измислена дума за зверствата, които руснаците извършват в Мариупол" - 1
Снимка: UNIAN

Мариупол е обсаден от руската армия, ситуацията в града е критична - няма електричество и вода, няма отопление и храна. За случващото се в Мариупол разговаряхме с Петър Андрющенко, съветник на кмета на града. Информацията, която представя Андрющенко в интервюто, не може да бъде потвърдена от независими източници.

ДВ: Г-н Андрющенко, каква е ситуацията в града в момента? Има информация, че Мариупол се намира на ръба на хуманитарна катастрофа?

Андрющенко: Детската болница в Мариупол, която беше бомбардирана от руски самолет, е напълно разрушена. Там е родилният дом, там има малки деца.

ДВ: А хуманитарни коридори изобщо не бяха отворени, не пристига и хуманитарна помощ, така ли?

Андрющенко: Хуманитарният конвой не успя да премине заради обстрела, а "зелен коридор" за евакуация на хора от града така и не беше отворен. Градът умира. Това е ситуацията в момента.

ДВ: Няма ли как да се възстанови електроснабдяването и водоподаването?

Андрющенко: Как да ги възстановим, след като градът е под постоянен обстрел? Той изобщо не спира, няма никакво прекъсване.

ДВ: Разполагате ли с някакви, макар и предварителни, данни за броя на жертвите в града?

Андрющенко: Според последните изчисления, които обхващат периода до сряда сутринта, загиналите са 1207. Това са предварителните данни, с които разполагаме в момента. Но това е само началото на преброяването.

ДВ: Възможно ли е жертвите да са много повече?

Андрющенко: Според нашите данни е възможно жертвите да са до 15 000, като това е оптимистичният сценарий. Реалистично е възможно да са около 25 000. Тук става дума за общия брой от началото на войната.

ДВ: Колко души се намираха в Мариупол, когато започна руската инвазия в Украйна?

Андрющенко: Общо 540 000 души. След началото на войната около 200 000 напуснаха града. В момента в Мариупол се намират около 350 000 души, които са заложници на руската армия.

ДВ: Няма ли да има преговори с руската страна за хуманитарни коридори?

Андрющенко: Всеки ден ни дават уверения, че ще има "зелен коридор", но вече за пети път нашият конвой се връща, защото е попаднал под руски обстрел или се е натъкнал на мини. Веднага щом украинските военни организират "зелен коридор" на изхода на града, щом свалят укрепленията и разчистят изхода, за да може да премине конвоят, руснаците моментално атакуват и се опитват да влязат в града.

В първия ден беше извършен целенасочен обстрел по местата, където се извършваше евакуацията - и то точно в часа, за който беше обявена. На втория ден украинските военни подсигуриха изхода, а руската армия веднага стартира опит за пробив с десет танка.

В сряда хората отново се опитаха да напуснат града през уговорения коридор, но бяха обстрелвани от един руски контролен пункт. Беше обявено спиране на огъня, а започна бомбардировка от въздуха. Какво е това? Как така?

ДВ: Как, според Вас, може да се помогне сега на Мариупол?

Андрющенко: Няма решение по дипломатически път. Русия не води преговори - тя се възползва от цялата тази ситуация, за да унищожи Украйна и да увеличи военната си сила. Много греши този, който вярва, че може да се намери дипломатическо решение.

Аз вярвам, че Украйна ще победи, но ако не удържим, ако не се съпротивляваме, Русия няма да спре дотук. После ще дойде ред на Полша, на балтийските страни. А това, което се случва в Мариупол, дори не е геноцид. Човечеството още не е измислило дума за зверствата, които руснаците извършват в Мариупол. Ако не бъде спрян, този ужас ще се разпространи и другаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДрБр

    125 30 Отговор
    Вервайте на Дойче Зеле!
  • 2 Стойко

    60 129 Отговор
    Абсолютно точно! Още не е измислена дума и термин! Тези първобитни варвари и безмозъчни неандерталци в 21 век да изсипват касетъчни бомби над детски болници, училища и жилищни сгради! В своето отчаяние и безпомощност джуджак Путя стигна до тук! Но ще си плати горчиво и го чака съдбата на Милошевич военен трибунал в Хага или съдбите на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи! Този пигмей си позволи да заплашва ако някой се намеси с ядрена война и унищожение на целия свят. Дори мракобесния Съветски съюз не би си позволявал да заплашва че първи ще използва ядрено оръжие. Но НАТО и цивилизования свят усъвършенстват своя противоракетен ядрен щит и когато му дойде времето империята на злото както точно ги бе нарекъл Роналд Рейгън ще бъде унищожена!

    Коментиран от #4

  • 3 Да да да

    129 39 Отговор
    разбрахме за болницата.Азовци са я обсадили като са изгонили всички майки и деца,и са я направили крепост.Умишлено,за пропаганда-видите ли ги руснаците,нападат детска болница.Жалки демагози,разкрити веднага.Z.
  • 4 Ани Иванова

    34 75 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Това варварство, това античовешко деяние на изродите раши не може да се асимилира от здравия разум. Да избиеш около 25 хиляди цивилни граждани както казва кмета на Мариупол дори не може да си помисли човек. А това е кошмарната истина! Никакво развитие в цивлизационен аспект няма това неандерталско племе. Вчера имаше видео как руски войници влизат в дворовете на украински граждани, убиват техните кокошки с прътове и ги товарят в чували!!!! Странно и озадачаващо е че подобно варварско племе може да съществува в цивилизования свят!

    Коментиран от #8

  • 5 Pigi

    43 5 Отговор
    Факти, защо сложихте регистрация със фейса, за да си казваме мнението.
    Читателите ви ще избягат в днес.бг
  • 6 1234

    18 3 Отговор
    Ех този див див запад
  • 7 Ега ти фалшификатите

    17 4 Отговор
    журналисти ???
  • 8 Мамул

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ани Иванова":

    Не са избили всички кокошки с прът, ти си успяла да оцелееш. Може би при теб пръта е бил друг и не бил по главата, а между ....
  • 9 Адолф Путин

    5 8 Отговор
    В коя страна руснаците не са диваци и варвари?
  • 10 Поп

    8 1 Отговор
    Не знам за руската армия, но Дойче Велле са доказани долни товари
  • 11 Негатив

    8 0 Отговор
    Статиите на Дойче Веле са като негатив - вярното е обратното на това което твърдят, без изключение.
Новини по държави: