Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 12:39 2 241 18

Войната в Украйна продължава да е водеща тема за пресата в САЩ и Великобритания

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • миг-29-
  • володимир зеленски

„Вашингтон пост“ заключава, че САЩ правилно възразяват срещу предложението на Полша да предостави на НАТО свои изтребители „МиГ-29, които да бъдат използвани от Украйна

Войната в Украйна продължава да е водеща тема за пресата в САЩ и Великобритания  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските войници, които заминават да се бият в Украйна, ще бъдат съдени от военен съд, извежда в заглавие лондонският „Таймс“. По повод съобщенията, че известен брой войници са се отлъчили от частите си вестникът цитира министъра на отбраната Бен Уолъс, че те ще бъдат съдени за дезертьорство, когато се върнат. Военните командири в кралството се опитват да заловят член на Кралската гвардия, за когото се твърди, че е напуснал службата си, за да защити Украйна от нападението на Русия, пише „Таймс“.

„Индипендънт“ посочва, че според министерството на отбраната „малък брой войници“ са пренебрегнали заповедите, за да отидат на фронтовата линия в Украйна. Вестникът отбелязва, че ако британски войник бъде пленен, Русия може да заяви, че Великобритания се е намесила във войната.

Още новини от Украйна

„Телеграф“ цитира острата реакция на премиера Борис Джонсън по повод вчерашния руски удар по детска болница в украинския пристанищен град Мариупол. "Какво по-извратено от това да нападнеш уязвими и беззащитни", каза той. Болницата е била поразена с "директен удар" и според съобщенията са били убити жени, деца и медици, а други са блокирани под развалините, пише вестникът.

Печатните издания в Обединеното кралство се спират и на заканата на премиера Джонсън, че Русия ще плати „максималната икономическа цена“ след военния удар по детската болница в обсадения Мариупол. Според съобщение на Даунинг стрийт "има още доказателства, че [руският президент Владимир] Путин действа с безогледно пренебрежение към международното хуманитарно право". "Индипендънт" съобщава, че в предстоящата си днес реч пред Атлантически съвет във Вашингтон външният министър Лиз Тръс ще каже, че не трябва да се допуска агресията на Путин „да нараства необуздано“.

Руските сили бомбардират украински градове, пречат на стотици хиляди цивилни да се евакуират и разрушават детска болница, а същевременно говорителят на Кремъл обвинява САЩ, че разпалва "икономическа война" срещу Русия, пише днес "Ню Йорк таймс". Инвазията на Русия в Украйна донесе нещастие и за двете държави – разрушения и лишения за Украйна и затягане на хватката върху икономиката на Русия, констатира вестникът. В статията се посочва, че руските лидери, западните правителства и даже украинските командири са били изненадани от яростната съпротива срещу нашествениците, очакващи бърза капитулация.

Тези дни Русия изпраща разнопосочни сигнали за това дали е променила целите си, продължава „Ню Йорк таймс“. В края на миналата седмица Путин каза, че продължаващата съпротива „повдига въпроса за украинската държавност“, което е странно предвид предишните му твърдения, че Украйна е измислена държава и трябва да бъде присъединена към Русия. Вчера обаче говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова заяви, че Русия не възнамерява „да окупира Украйна, да унищожава нейната държавност или да сваля нейното правителство“, пише нюйоркското издание.

Коментар във „Вашингтон пост“ заключава, че САЩ правилно възразяват срещу предложението на Полша да предостави на НАТО свои изтребители „МиГ-29, които да бъдат използвани от Украйна. Според вестника този ход ще донесе скромна полза на бойното поле, но ще увеличи риска от разрастване на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ФАБ-500

    20 0 Отговор
    Украйна ще се предаде

    Коментиран от #6

  • 3 АнтиГост

    3 17 Отговор
    Само в пресата на Русия не е. Там са заети да възхваляват Путин.
  • 4 Ами почивай

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПОГНУСА !":

    На сянка тогава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 9665

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФАБ-500":

    Да но от "азов" избиват цивилни граждани а мисирките мълчат за това.

    Коментиран от #7, #15

  • 7 ФАБ-500

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "9665":

    Защото в българия са поръчкови и страхливи
  • 8 Пълен хаос

    22 0 Отговор
    Всички тотално са изтрещели. На 6 или 7 март представителят на Русия в ООН говори за въпросната болница, че още на 28 февруари е опразнена от украинската армия и там позиции са заели техни бойци. Тоест болницата е била празна отдавна. Гледам някакви снимки на бременна блогърка, която първо припка по стълби с две огромни торби, а след това я носят на носилка с други дрехи и измъчен вид. Не се ли нагледаха на фейкове на Запад? Най-ужасното, че големите потърпевши в случая са нещастните обикновени украинци, подложени на издевателства от собственото си правителство и армия с неясни за мен цели вече. Стана ясно, че няма да ги вземат в НАТО, нито ще обявят свободна от полети зона. Защо продължават да излагат на риск собственото си население?
  • 9 Бонговец

    18 1 Отговор
    Браво на Лавров.Накара западните журналисти да си глътнат граматиката.3 пъти го питха за атаката на родилният дом,в когото няма нито родилки,нито бебета ,нито лекари а окопали се бандеровци.Викторчо Николаев няма да излъчи това.Защото ще бъде изритан от нова.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Герги

    2 0 Отговор
    Самолети не,повече зенитно ракетни системи.....
  • 12 Гост

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бонговец":

    Ти лично ли проверяваше стаите дали има бандеровци...промит....
  • 13 Братя българи!

    7 0 Отговор
    Да анексираме Северна Македония!!!
  • 14 Бойко

    9 0 Отговор
    Явно ще има нов световен ред! Как ще се позиционира България в него?
    Отново ли ще сме от губещата страна? Както историята показва!
  • 15 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "9665":

    Те от Азов и Айдар,от Правий сектор си избиват рускоговорящите вече 8 години,че ги и изгарят живи(Одеса,Мариупол),но и мисирките и нашите грантови уж правозащитици оглушително мълчат.Още по безсъвестни са водещите на коменнарните сутрешни и вечерни предавания,от Виктор Николаев до Цветанка и Цънцарова,които професионално артистично ,често и сълзливо насъскват зрителите към едностранна оценка и първосигнално озлобление срещу набедените от тях за виновни.Най често Путин,Нинова,Костадинов,сега и Янев,а завоалирано и срещу Президента.Ат както са пукнали пушките в Украйна,в студията само от пенсионерския кръжец на Пасито:Шаламанов,Тагарев,Събев,Инджев,че и още по агресивни,като Ал.Йорданов,Огнян Минчев и един,доскорошен Президент,който смехотворно,но и съжалително се мъчи да изглежда агресивен.
  • 16 Европа

    3 1 Отговор
    Моля, чуйте лекцията на американския професорДжон Миършаймър за Украинската криза. ИСТИНАТА и само ИСТИНАТА. Стига спдкулации
  • 17 Г-л Матис

    3 2 Отговор
    Милиарди рубли бяха похарчени Русия да изгради собствена криптирана връзка за комуникации

    И какво направиха Шойгу ,Герасимов и компания

    Първото нещо което направиха е да разрушат GSM ретранслаторите за 3G и 4G

    И сега криптираната връзка не работи.

    Нали виждате колко им е багажа
  • 18 ПАНОВА

    0 0 Отговор
    Истината е, че бягате не от Путин, а от вашия фашистки режим. Бягате от репресиите на многобройните си фашистките организации в Украйна и от зеленото човече - което е все пияно, дрогирано и непредвидимо в реакциите си? Или може би и вас купиха и ви научиха какво да говорите , кога да плачете