Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 11:11 2 336 82

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в Мариупол (СНИМКИ)

  • мариупол-
  • болница-
  • украйна-
  • русия

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е потвърдила гибелта на 516 цивилни от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в Мариупол (СНИМКИ) - 1
Снимка: Unian

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в югоизточния украински пристанищен град Мариупол вчера, предаде УНИАН.

Украинската агенция се позова на съобщение в Телеграм на градския съвет на Мариупол. Той обвини руската армия, че "целенасочено и безмилостно унищожава цивилното население на Мариупол".

При въздушния удар по болницата са били ранени 17 души - деца, жени и лекари, каза още градският съвет на Мариупол, потвърждавайки данните от вчера.

След бомбардировката президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за затягане са санкциите срещу нея.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща".

Междувременно загиналите в резултат на вчерашния обстрел над града, бяха погребани в масов гроб. Ужасяващите снимки бяха публикувани от съветника на ръководителя на МВР Антон Геращенко в неговия канал в Telegram. „Хората поставят телата на загиналите в масов гроб в покрайнините на Мариупол, защото не могат да погребат близките си поради тежкият обстрел на окупатор“, пише той под снимките.

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в Мариупол (СНИМКИ)

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в Мариупол (СНИМКИ)

Ние предупредихме в наше изявление от 7 март, че украински радикали са превърнали тази болница (в Мариупол) във военен обект, каза от своя страна руският първи заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. По повод осъждането на нападението от Гутериш, Полянски заяви, че ООН разпространява невярна информация.

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е потвърдила гибелта на 516 цивилни от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, обаче каза, че над 1000 са били убити само в обсадения пристанищен град, отбелязва УНИАН.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви днес, че от началото на инвазията Русия вече е загубила над 12 хиляди войници, съобщи агенция Укринформ.

Украинската армия твърди, че е унищожила 335 танка, 49 самолета и още голямо количество техника на руските въоръжени сили. Тези данни не са потвърдени от независим източник.

Информацията се уточнява. Изчисленията се усложняват от високата интензивност на военните действия, отбелязва Укринформ.

Тази нощ украинските сили са предприели контраатака край столицата Киев и са унищожили пет руски танка, каза Вадим Денисенко, съветник в украинското министерство на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙКОМЕТА НА САЩ

    92 23 Отговор
    работи на пълни обороти. Таз стара лъжа вече бе разобличена в ООН. Много сте закъснели
  • 2 Госあ

    21 49 Отговор
    Уроди мръсни. Трябва да страдат, много да страдат.
  • 3 тцтцтц

    25 65 Отговор
    Руски безбожници.

    Коментиран от #78

  • 4 Бааси глупостите

    84 16 Отговор
    Тва вече е ясно че е фейк.Кво го повтаряте като кукувици.
  • 5 лъвчо

    21 58 Отговор
    Руските фашаги тоя срам ще го носят столетия.

    Коментиран от #22

  • 6 НАЦИСТИТЕ В МАРИУПОЛ

    60 13 Отговор
    им бе казано, че или умират там или излизат с бял байряк. Не пускат хората и стрелят от апартаменти и детски градини

    Коментиран от #63

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Rado

    15 41 Отговор
    Убиват цивилни. Мародери стигнаха до там да крадат и кокошки. А в разбита руска техника намират телевизори.
  • 9 Четящ

    11 30 Отговор
    Браво на автора за обективния матриал
  • 10 ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО

    66 5 Отговор
    където доблестен украински войник минира детската площадка, камиончето за игра. Човекът дето го е снимал от прозореца се пита дали руските войници като дойдат ще се наврат в детката катерушка...или някое дете от блока
  • 11 Петьо Петров

    49 3 Отговор
    А щом не са потвърдени от независим източник, факт ли са новина ли е, или хвърлени думи на вятъра?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Малко познания да имаш

    25 0 Отговор
    Тези които ритат чувала, няма как да са близки.
  • 14 Rado

    6 34 Отговор
    По руска телевизия руски генерал ветеран предложи да почетат жертвите на руската армия в Украйна и водещия скочи срещу него ката опарен и каза, че руската армия е във възход и да не говори такива неща. Това у руската пропаганда дами и господа, ако някой дръзне да каже истината макар и генерал заслужаващ уважение бива попарен дори от мекотело водещ

    Коментиран от #35, #53, #65

  • 15 Великият руски

    6 26 Отговор
    академик Дмитрий Лихачов, голям приятел на България: "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."
  • 16 Дам

    42 3 Отговор
    Виктория Нуланд: “В Украйна има съоръжения за биологични изследвания, всъщност сега сме доста загрижени, че руските военни може да се опитват да поемат контрола върху тях. Затова работим с украинците, за да гарантираме, че те могат да предотвратят попадането на тези изследователски материали в ръцете на руските сили, ако се приближат”...

    Коментиран от #24

  • 17 Gucci x Balenciaga

    3 12 Отговор
    Тези чиляци се готвиха дълго време за войната така ли не им дойде на акъл ако го имат първо за болницата в градовете да се помисли не съм влизала в бункер но предполагам че може временно да се преустрои като такава. Най малко войници да има наоколо ,нямат никаква стабилна тактика нито стратегия много са странни какво са очаквали за два дни проблема да свърши?
  • 18 aZ #Русские своих не бросают!

    44 4 Отговор
    Детската болница не е функционирала като такава, откакто на 28.02.2022г. Нацбат Азов влизат там и гонят целия персонал. От този момент "детската болница" е казарма за 36 батальон на морската пехота на ВСУ, демилитаризиран с удара от вчера!

    Коментиран от #27, #28, #69

  • 19 Сивата чапла

    24 1 Отговор
    Това дори не е пропаганда, това е тотално безсилие, как да накараш американеца и европееца да тръгне пеша и да не ти потърсят сметка.
  • 20 Азз

    34 1 Отговор
    Многократно беше показано и доказано, че там няма функционираща болница, а сградата е превърната във военно укрепление. Самите украинци вчера казаха, че един или повече снаряди са паднали "в двора на сградата", а не в самата сграда. Като оставим настрана факта, че дори на пропагандния клип сниман от украински боец се вижда, че сградата е празна, да се запитаме: дали ако снаряд уцели детска болница, където съотношението деца (болни) :възрастни (персонал) е 60-70 към 1, ще загинат 1 дете и трима възрастни???
  • 21 1111

    36 3 Отговор
    Глупости и лъжи. Оон официално казаха, че няма цивилни жертви. Факти кой свали румънския самолет, а нещо за фашистките био-лаболатории? Браво на руснаците!

    Коментиран от #70

  • 22 Gucci x Balenciaga

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "лъвчо":

    Те са деца на дявола ,нашите са ми казвали че едно време църквите не са били хубаво нещо през комунизма причината е Русия. Винаги съм се чудила каква ирония безбожен народ а имат много църкви и се правят на вярващи една от причината да страда руският народ в глад и мизерия забравени от Бога
  • 23 сектант

    19 2 Отговор
    това представлява "смелата" армия на Украйна
  • 24 Сивата чапла

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дам":

    Вече го отричат,
    Чакаме и у нас да разберем, какво има и за какво им е.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Марков

    25 2 Отговор
    "Факти", вижте вашите колеги от Франция. Те са в горещите точки в Украина: Киев, Мариупол, Донецк... Ами отидете там и ни информирайте със снимки, филми, репортажи, а не ми препредавайте фейкове, истини и лъжи. Разликата между инфото от Франция и България е огромна. Трябва да се работи за клиенти като нас, а не само за пари.
  • 27 aZ #Русские своих не бросают!

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    36 бригада, а не батальон! Който е ходил в казарма знае каква е разликата! Който не, всяка бригада се състои от няколко батальона. Бригадата е по-голяма организационна структура от батальона.

    Извинявам се за подвеждането.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КАВАЛКАНТЕ

    9 0 Отговор
    тольоооо,за пари ли .....за много ли.....
  • 30 путлер

    4 23 Отговор
    Много рашисти има в България и путлер ще стигне до София по бързо от Киев
  • 31 фейк бюлетин

    24 4 Отговор
    Абсолютен фейк, но под другата статия изтриха доказателствата. Лесно се разобличава от по-стари публикации в руските медии:

    5 март

    „Обръчът около Мариупол се стеснява, при тези условия бойците от украинските нацистки батальони „Азов“ и „Айдар“ стрелят по войските на ДНР, влезли в града, от позиции, оборудвани в училища, болници, родилни домове и детски градини."

    РИА

    7 март

    „Местните жители съобщават, че след като са изгонили целия персонал на родилен дом № 1 в Мариупол, въоръжените сили на Украйна са оборудвали в него огнева позиция“

    ТАСС

    8 март:

    „Игор разказва, че в последните дни на февруари хора в униформа са дошли в родилния дом, където работи майка му. Той не знае дали са били бойци от Въоръжените сили на Украйна или от националистическия батальон „Азов“. Военните разбиват всички ключалки, разпръсват персонала на родилния дом и поставят огневи точки, за да подготвят, както обясниха на лекарите, „Мариуполската крепост“ за отбрана“

    ЛЕНТА.РУ

    Не слагам линкове, че пак ще го изтрият.
  • 32 Анонимник

    13 0 Отговор
    Това не беше ли същата болница, за която онова руско кубе (докато американското моме гледаше с такъв празен поглед, че направо ме хвана носталгия за офицерската школа) говори около 3ти март в ООН като пример, за това как Азовците са изгонили лекари и пациенти, за да правят огнева позиция в Мариупол?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Блабла

    14 0 Отговор
    Е как може да се лъже така нагло. Ето какво пише Unian вчера:

    Об этом рассказал глава Донецкой военно-гражданской администрации Павел Кириленко в эфире UAразом.

    "В данный момент количество пострадавших вследствие авиаудара по Мариупольскому роддому №2 - 17 человек раненными среди медперсонала и рожениц, погибших нет", - сообщил он.

    Е колко пъти да ви се показва как лъжат укр. медии (специално за Униан - през годините са ги хващали в лъжа стотици път), за да спрете да ги цитирате?

    P.S. Ако ме питате защо на русски цитирам? Защото даже украинците четат медиите си на руски!
  • 35 Троле, я сега кажи за

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    Азов и взривените 200 души, сред които много деца, кажи за укро фашистките военни лаборатории на ФАЩ, където се разработват кой знае какви извращения,кажи за изгорените бг флагове от укрите, за изгорените живи през 2014, сред които и доста българи, кажи за убития наскоро техен украински преговарящ от самите тях, за сваления съюзнически румънски самолет, за използването на оръжия срещу руснаците, забранени за употреба по време на война...Много услужливо пропускаш и другата гледна точка и коментираш само каквото си видял по Мисир тв. Едва ли си платен, прекалено глупави и едностранчиви са ти коментарите!
  • 36 124

    15 0 Отговор
    Това е борба срещу украинския и американския неофашизъм.

    Гьобелсовата американска дезинформация и пропаганда не работи!
  • 37 Блабла

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Безмислено е. Те са един не чул, друг не видял. Единствения начин е да ги цакаш по джоба - като знаят много да поставят каса бира и да спорят.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 aZ #Русские своих не бросают!

    16 3 Отговор
    Тактиката на Киев повтаря 1:1 тактиката на главорезите от САР. Цивилните се използват като жив щит. Обществените сгради /училища, болници, детски градини, административни сгради.../ се превръщат в укрепени пунктове. Причините за последното са две: 1. Нормите при строителството на такъв тип сгради са различни, в резултат постройката е по-здрава, отколкото обикновенна сграда.
    2. Когато бъде поразен такъв обект, пропагандата веднага получава възможност да обяви, че противникът е варварин, защото атакува болници училища, детски градини и т.н. ...
    Сещате се нали? Точно това наблюдаваме и в този конкретен случай.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сократ

    9 1 Отговор
    ПОРЕДНАТА ЛЪЖА
  • 43 Gucci x Balenciaga

    3 10 Отговор

    До коментар #33 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Вечер спите ли доволни? Съвест и човешки чувства в руската душа има ли втора седмица не мога да си отговоря?И ти като един от Русия беше на гости в ефир каза че това били кадри от 2014г. Просто не е истина малко безредици ,съботаж в Украйна добре ли сте ?

    Коментиран от #48

  • 44 9689

    6 1 Отговор
    Анатолий,да не си наследник на Гьобелс?
  • 45 sрюсский мир

    1 5 Отговор
    после да не квичат орките :а нас за что ?
  • 46 Х235

    4 3 Отговор
    Дааа....позната картина ами да в същност са там да елиминират ...само....детски градини.....училища....болници....деца....цивилни.....май нещо забравих ...някой наистина прави хората на ненормални ....но хората ще прогледнат един ден
  • 47 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    16 2 Отговор
    я покажете къде си правят бази украинските войници пак из нета е пълно в детски градини, във болници в училища... така че лошите руснаци да ги бият там и да има накрая в медиите ето взривиха това и онова...

    Много пропаганда от кога сте с нацистите факти.бг?
  • 48 aZ #Русские своих не бросают!

    12 6 Отговор

    До коментар #43 от "Gucci x Balenciaga":

    Точно поради съвест и човешки чувства Москва реши да сложи край на геноцида, на който Киев 8 години подложи населението си на изток. Киев изби над 15 хиляди цивилни там. И това са официалните данни, а колко са в действителност жертвите на нацистите там предстои тепърва да научим....

    Коментиран от #60, #64, #72

  • 49 Не подкрепям никого

    2 10 Отговор
    Ама да питам къде в ДНР и ЛНР има масови гробове,освен Алеята на ангелите,които сигурно вече се въртят в гробовете си от "умиротворяването" ???
  • 50 Сводка от 7 Март.

    8 0 Отговор
    ЗАГИНАХА В БИТКАТА С КОВИД 90 БЪЛГАРИ И ТЯХ ГИ ОПАКОВАХА ТАКА
  • 51 Нее

    16 4 Отговор
    Факти, в стремежа си да ни засипвате с украинска пропаганда, сте публикували снимка, на която хора ритат чувал в трап, като се опитвате да ни убедите, че това са опечалени граждани, погребващи свои близки!!! Хайде помислете малко, дали някой изпраща близките си към отвъдното с шут, без значение на обстоятелствата?!?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ВЪПРОС

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    Тази изтория по странен начин ми прилича на различни предавания по БТВ и НОВА.
    ЗАЩО ЛИ!
  • 54 Човек

    13 3 Отговор
    обстрела на беше по болницата, а по позициите на фашагите разположени до болницата.
    Руснаците от дни говорят за това -- че фашагите използват хората за жие щит
  • 55 Манол

    4 4 Отговор
    Слава на Украинската армия защитавайки и предпазвайки се с цивилно население гърди зад гърди вечна слава!
  • 56 Gen Gurko

    8 1 Отговор
    А в т.нар. болница са базирани хора от нацбата.

    Коментиран от #71

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Драгол

    9 2 Отговор
    ООН да каже колко от тия 518 са загинали от мародери,милиционери и нац батальони на славната украинска армия?

    Коментиран от #68

  • 59 !!!?

    5 13 Отговор
    Кремълските ВАРВАРИ убиват деца !!!?
  • 60 !!!?

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    ...их расстреляют !!!?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Статистик

    6 1 Отговор
    Между другото, Гутериш каза и, че тази информация не е потвърдена от независим източник. Което автоматично прави новината фейк!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    генерал се е пообъркал - случва се на всеки. На война си има правила - не се снижава бойния дух. И трябва да се внимава с думите
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гдф

    2 5 Отговор

    До коментар #58 от "Драгол":

    Зиг хайл руски сволочи
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тртртрт

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "1111":

    Браво на гнилия ти русофилски мозък. Браво. Гнийте руски скотове.
  • 71 Троя

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Gen Gurko":

    Е и?? Руснаците как защитаваха градовете си по време на Втората световна война?? Нещо не виждам разликата?? Или вие русофилите не сте чели историята на истинската си родина?
  • 72 Пършинг

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Москва?? Чувства?? Съвест?? Не мисля, че озверелите и без мозъчни руски мужици знаят какво означават тези думи. Варварска сган.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Не може да се

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "тцтцтц":

    Вярва на мушенници Руснаците не биха направили такова нещо мое мнение не се дават такива коментари само се следи ситуацията и ще се покаже накрая кой кво е правил и тогава коментари

    Коментиран от #80

  • 79 Идиом

    1 1 Отговор
    Вече и американски сенатор се възмути от фалшиви новини.
    От 7 март сградата на болницата е изпразнена и обурудвана за военен център на нацисткото подразделение “Азов”. Предишната им база беше гръмната от регулярната украйнска армия задето азовците застреляха украйнския генерал, командващ района.
    Още на 7 март местни жители съобщиха за преобразуването на болницата в Ген, Щаб на Азов!
    Стига лъжи и измами.

    Коментиран от #81

  • 80 Пършинг

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Не може да се":

    Какво е мУшеник русофиле неграмотен?
  • 81 Гггггггггггггггг

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Идиом":

    Колко пъти да ти казвам да смениш последната буква от ника си с Т.
  • 82 Ужас

    1 0 Отговор
    РОССИЯ ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО Гледайте какво разказва Джохар ДУДАЕВ за зверствата на Руснаците днес те избиват деца и жени в Украйна бог да ние на помощ
Новини по държави: