Отидете към основна версия

1 301 14

Има ли опасност от ядрена авария в Чернобил и Запорожие?

  • авария-
  • чернобил-
  • запорожие-
  • ядрена централа

През 1991 година г-н Янев е избран за Председател на правителствена комисия по оценка на състоянието на атомната енергетика и АЕЦ „Козлодуй

В момента няма никаква опасност от авария на площадките на ядрените централи в Чернобил и Запорожие. Това каза в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV проф. Янко Янев - един от най-добрите български експерти по ядрена енергетика и безопасност. В момента той е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Проф. Янко Янев защитава докторска дисертация върху влиянието на атомните централи на околната среда, след което работи като главен асистент, доцент и ръководител на Радиохимичната лаборатория на Софийския университет.

През 1991 година г-н Янев е избран за Председател на правителствена комисия по оценка на състоянието на атомната енергетика и АЕЦ „Козлодуй“. Toй заема важни международни длъжности, между които зам-председател на Борда на управителите на Международната Агенция за Атомна Енергия, Вицепрезидент на на 3-ти комитет на ООН по Договора за Неразпространение на Ядреното оръжие. Член е на Нюйоркската Академия на науките. През 1997 година е поканен на работа в Международната Агенция за Атомна Енергия където заема различни длъжности, сред които ръководител на Международната Система за Ядрена Информация. От 2012 година е Директор на Института за Управление на Ядрените Знания във Виена.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: