Отидете към основна версия

24 465 91

Wall Street Journal: Байдън да се въздържа от неподготвени коментари, добре е да говори по-рядко

  • джеймс фрийман-
  • джо байдън-
  • wall street journal

Не подценяваме значението на публичните изказвания от страна на длъжностните лица, но конкретно той очевидно не се справя със задачата, пише журналистът Джеймс Фрийман

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналистът на Wall Street Journal Джеймс Фрийман смята, че президентът на САЩ Джо Байдън в настоящата криза трябва да се въздържа от неподготвени коментари, в които често допуска неточности и уговорки. Фрийман изрази това мнение в авторска статия, публикувана на сайта на изданието, цитирана от ТАСС.

Според журналиста „всички бихме били в по-голяма безопасност, ако Байдън се придържаше към подготвени изявления по теми като оръжия за масово унищожение“.

„Байдън трябва да се опита да прави възможно най-малко публични изяви по време на международна криза“, смята авторът. В същото време той отбеляза, че Конституцията на САЩ по принцип не налага на президента задължението да прави изказвания или да дава неподготвени коментари.

Фрийман обясни, че ни най-малко не подценява значението на публичните изказвания от страна на длъжностните лица. „Но конкретно той очевидно не се справя със задачата“, подчерта той, като отбеляза, че не е готов да оцени психичното здраве или умствените способности на Байдън в сравнение с други световни лидери.

Като пример за резервите към Байдън Фрийман цитира изявлението му през януари за възможността за по-сдържана реакция на САЩ в случай на "незначително нахлуване" на Руската федерация в Украйна. Освен това журналистът обърна внимание на думите на Байдън за готовността на САЩ да дадат „пропорционален отговор“ в случай, че руските военни използват химически оръжия в Украйна, както обяви американският лидер миналия четвъртък. Впоследствие помощникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан беше принуден да обясни на брифинг, че „САЩ нямат намерение да използват химически оръжия при никакви обстоятелства“.

„Много от нас ще бъдат убедени, че президентът е бил объркан и не е разбрал какво казва, което само добавя към причината му да избягва да се отклонява от подготвените изявления в този опасен момент“, продължи Фрийман. „Разбира се, президентското мълчание не може да бъде стратегия в дългосрочен план, но точно сега светът не се нуждае от повече пропуски на Байдън по чувствителни на въздействие теми като оръжия за масово унищожение".

По-рано в събота, говорейки по време на посещение във Варшава, ръководителят на Белия дом, говорейки за руския президент Владимир Путин, направи изявление, че „този човек не може да остане на власт“. Белият дом от своя страна впоследствие увери, че Байдън не призовава за смяна на властта в Русия. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че не президент на САЩ решава кой ще бъде на власт в Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 207 гласа.

Свързани новини