Отидете към основна версия

1 267 16

Канада: Папа Франциск се извини и помоли за прошка коренното население

  • папа франциск-
  • канада-
  • църква-
  • местни-
  • училища-
  • население

Това се случи във връзка с понесените издевателства в управлявани от църквата местни училища

Снимка: БГНЕС

Папа Франциск се извини и помоли за прошка коренното население на Канада за понесените издевателства в управлявани от църквата местни училища, предаде АП.

Папата отправи извиненията си днес по време на аудиенция за метиси, инуити и други членове на автохтонното население на днешна Канада, пристигнали в Рим да търсят извинение от Римокатолическата църква и да поискат тя да поправи щетите. Франциск изрази надежда, че ще посети Канада през юли, за да поиска лично прошка.

От XIX век докъм 70-те години на XX век над 150 хиляди деца от местното население са посещавали католически училища, за да бъдат приобщени към общността на колонизаторите, която предишни правителства на Канада са смятали за по-висша.

Недоволството на представителите на коренното население в Канада по този въпрос тлее от години, но то пламна с голяма сила миналата година, когато край някои католически училища бяха открити стотици необозначени гробове.

Правителството в Отава признава, че децата в тези училища са били подлагани на физически и сексуални посегателства , а ако говорят на майчиния си език, те са били бити. Според местни старейшини последиците от тези издевателства са причината за епидемиите, алкохолизма и наркоманията в резерватите, които живеят представители на коренното население в Канада, съобщи АП, цитира БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: