Отидете към основна версия

1 435 16

Генералният секретар на правителството на РСМ подава оставка

  • рсм-
  • северна македония-
  • генерален секретар-
  • правителство

Той заяви, че вярва в институциите на системата, в справедливостта и правосъдието и в това, че истината ще излезе наяве, като е готов да докаже невинността си пред институциите

Снимка: Facebook/ Muhamed Zekiri

Генералният секретар на правителството на Република Северна Македония, Мухамед Зекири, заяви, че подава оставка, съобщи МИА.

„Г-н премиер Димитър Ковачевски, през цялата ми кариера винаги съм избирал правилния път, пътя на честността, справедливостта и истината. Искам да остана верен на тези ценности. Поради това, като човек, притежаващ личен интегритет, подавам оставка от поста генерален секретар на правителството на Република Северна Македония”, написа Зекири във "Facebook".

Той заяви, че вярва в институциите на системата, в справедливостта и правосъдието и в това, че истината ще излезе наяве, като е готов да докаже невинността си пред институциите по всяко време.

Оставката на Зекири идва след като прокуратурата за организирана престъпност и корупция нареди разследване срещу двама хърватски граждани и високопоставен правителствен служител, който е заподозрян в злоупотреба със служебно положение.

Зекири е заподозрян в злоупотреба със служебно положение при сключване на договор без процедура за обществена поръчка в периода април 2021-януари 2022 г., подпомаган от двама други заподозрени.

В резултат заподозрените си осигурили 57,9 милиона македонски денара /940 000 евро/ за юридически услуги, което надвишава договорната сума за консултантски услуги от 795 000 евро, което означава, че те са получили незаконно сумата от 145 400 евро.

Премиерът, Димитър Ковачевски заяви, че уважава решението на Зекири да подаде оставка като акт на политическа отговорност. „Правителството скоро ще започне процедура за избор на нов генерален секретар”, заяви премиерът Димитър Ковачевски пред МИА. „Очаквам прозрачна и независима процедура от прокуратурата, а съдебните власти да уважават презумпцията за невинност”, каза премиерът Ковачевски, съобщи Нова ТВ.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: