Отидете към основна версия

3 506 62

Отмениха политически митинг заради много на брой желаещи да участват в него

  • германия-
  • мюнхен-
  • протест-
  • политика-
  • спрян

В Мюнхен беше отменена демонстрация срещу десния екстремизъм и партията "Алтернатива за Германия" (AfD)

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Демонстрация срещу десния екстремизъм и партията "Алтернатива за Германия" (AfD) беше отменена в Мюнхен поради твърде много участници, съобщи агенция DPA, позовавайки се на полицията.

По улиците на баварската столица срещу десницата са излезли около 10 пъти повече хора от първоначално очакваното. Според организаторите демонстрантите са били най-малко 250 000, а полицията говори за около 80 000 активисти. Безопасността на такъв брой участници, както подчертаха правоприлагащите органи, не може да бъде гарантирана и демонстрацията трябваше да бъде отменена от съображения за сигурност.

В петък подобна ситуация се случи в Хамбург, когато масова демонстрация срещу десните сили и AfD беше прекратена рано поради големи тълпи.

През последните дни в различни градове на Германия се провеждат протести срещу десния екстремизъм. В събота по някои оценки около 300 000 души са излезли на улицата. Големи демонстрации се проведоха във Франкфурт на Майн, Хановер, Фрайбург, Касел и други градове на страната. Вълната от протести в цялата страна продължава и в неделя. Масова демонстрация срещу десния екстремизъм ще има и в Берлин. Общо през уикенда, както съобщава вестник Bild am Sonntag, в цяла Германия са регистрирани около 80 протеста срещу десния екстремизъм.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек приветства националните демонстрации срещу десния екстремизъм като окуражаващ знак за демокрация. „Демокрацията живее благодарение на хората, които я защитават“, каза политикът пред вестник Augsburger Allgemeine. Впечатляващо е, че много хора сега "излизат на улиците и показват знамето на нашата демокрация", каза Хабек. Германският външен министър Аналена Бербок също призова за борба с десния екстремизъм.

Демонстрациите идват на фона на неотдавнашни изтичания в медиите за тайна среща на десни екстремисти, на която те обсъждат планове за депортиране на 2 милиона души от Германия. Според портала Correctiv срещата с участието на две дузини души се е състояла през ноември 2023 г. близо до Потсдам. На него присъстваха няколко членове на дясната партия „Алтернатива за Германия“, по-специално Роланд Хартвиг, помощник на съпредседателя на партията Алис Вайдел. Също така, според портала, имаше представители на неонацистки и изключително консервативни групи.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: