Отидете към основна версия

3 233 16

В Приднестровието отмениха парада на победата за 9 май

  • приднестровска молдовска република-
  • (пмр)-
  • молдова-
  • 9 май-
  • парад

Ще се проведат церемонии по полагане на цветя на паметниците и гробовете на войниците

Снимка: Telegram

В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) парадът на победата и масовите прояви на 9 май бяха отменени. Това съобщи във вторник, 26 април, пресслужбата на ръководителя на ПМР Вадим Красноселски.

Той подчерта, че масовото събиране на граждани е опасно. „В същото време всеки жител на републиката ще може насаме да почете паметта на загиналите участници във Великата отечествена война и да поздрави живите“, се казва в съобщението. Ще се проведат церемонии по полагане на цветя на паметниците и гробовете на войниците, а в населените места ще се проведат тематични концерти. Беше решено да се откажат фойерверки.

В същия ден неизвестни взривиха две антени на регионалния радиоцентър, който преизлъчва руски радиопрограми. Във връзка с инцидентите членовете на съвета решиха да въведат червена степен на терористична опасност в страната. Той предвижда приемането на допълнителни мерки за гарантиране сигурността на обществото и държавата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че новините за Приднестровието предизвикват безпокойство в Кремъл. Но според него контактите между руския президент Владимир Путин и молдовския му колега Мая Санду все още не са планирани на фона на случващото се. Ден преди инцидента серия от експлозии избухнаха в Тираспол в сградата на Министерството на държавната сигурност на Приднестровието.

Няколко канала в Telegram показаха кадри на очевидци, показващи два използвани гранатомета на пътя до сградата.

Приднестровието, 60% от чиито жители са руснаци и украинци, поиска отделяне от Молдова още преди разпадането на СССР, опасявайки се, че на вълната на национализма Молдова ще се присъедини към Румъния. През 1992 г., след неуспешния опит на властите в Кишинев да решат проблема със сила, Приднестровието става де факто територия, която не се контролира от Молдова.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини