Отидете към основна версия

3 901 82

Русия твърди, че контролира цяла Херсонска област

  • украйна-
  • херсонска-
  • област-
  • настъпление-
  • приднестровие-
  • руски-
  • сили-
  • военни

Руското настъпление на изток продължава

Снимка: БГНЕС

В 63-ия ден от войната Русия твърди, че контролира цяла Херсонска област. Руското настъпление на изток продължава. В съседна Молдова продължава да се покачва напрежението в подкрепения от Русия сепаратистки регион Приднестровие, предаде БНТ.

Няколко села в Източна Украйна днес са паднали, съобщиха украинските власти.

"Продължава настъплението на противника в източните райони, с цел установяване на пълен контрол над районите на Донецк и Луганск и поддържане на сухопътния коридор с Крим", заяви Олександър Щупун, говорител на генералния щаб на Украйна.

9 руски атаки са били отблъснати през последните 24 часа в районите на Донецк и Луганск. Русия твърди, че освен Херсонска област вече контролира части от Харков, Николаев и Запорожие.

Земята на Запорожие е от най-плодородните в Украйна. Сега местните жители се опитват да създадат нова реколта. Облечени в бронежилетки сеят в интервалите между обстрелите.

"Преди да дойдем тук минаваме през пропускателни пунктове. После обличаме жилетките, пълним резервоарите и отиваме на полето. Ако има обстрел, бързо прибираме техниката и се крием", споделя местен жител.

Такъв е животът на земеделците в Запорожие вече над 60 дни. Казват, че през нощта е още по-тежко.

Гореща точка на военната карта и днес продължава да бъде Мариупол. Не спират руските атаки срещу завода "Азовстал", където се твърди, че все още има около 2 хиляди души, включително жени и деца.

На два километра от границата с Украйна, в Приднестровието, през изминалата нощ е бил обстрелван склад с боеприпаси. Властите там твърдят, че нападението е било извършено с дронове от украинска територия. Складът е охраняван от руски войници и е смятан за един от най-големите в Източна Европа.

Предполага се, че там се съхраняват около 20 хиляди тона боеприпаси. Украинският президент обвини Русия, че се опитва да дестабилизира Приднестровския регион.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: