Отидете към основна версия

659 7

Швеция решава за членството си в НАТО на 15 май

  • швеция-
  • нато-
  • членство-
  • противопоставяне-
  • финландия

Руската инвазия в Украйна предизвика спешно преосмисляне на политиката за сигурност както в Швеция, така и във Финландия

Снимка: Shutterstock

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция ще реши на 15 май дали да отменят десетилетия противопоставяне на членството в НАТО, съобщава "Ройтерс".

Този ход почти сигурно ще доведе до това страната да поиска да се присъедини към 30-членния военен алианс, предаде news.bg.

Руската инвазия в Украйна предизвика спешно преосмисляне на политиката за сигурност както в Швеция, така и във Финландия.

Очаква се тази седмица финландският президент Саули Ниинисто да обяви подкрепата си за кандидатстване за членство.

Социалдемократите - най-голямата партия в Швеция за последните 100 години - ще проведат три партийни срещи тази седмица, за да изяснят мнението на членовете относно присъединяването към НАТО преди окончателното решение на ръководството през уикенда.

Междувременно парламентът провежда паралелен, общопартиен преглед на политиката за сигурност, който трябва да бъде докладван на 13 май.

Искам да го на масата, преди да взема решение, заяви премиерът Магдалена Андершон в дебат за НАТО по шведската телевизия в неделя.

Официално заявление за присъединяване към НАТО може да бъде подадено на срещата на върха на Алианса през юни в Мадрид и вероятно ще бъде ускорено, въпреки че получаването на подписите на всичките 30 членове на военния съюз може да отнеме до една година.

Военният неутралитет отдавна е политическа основа за много шведи и въпреки че от известно време насам подкрепата за членството в НАТО расте - повечето социологически проучвания през последните месеци показват ясно мнозинство в негова полза - много от гражданите на страната все още се колебаят.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: