Last news in Fakti

9 Май, 2022 13:29 658 7

Швеция решава за членството си в НАТО на 15 май

  • швеция-
  • нато-
  • членство-
  • противопоставяне-
  • финландия

Руската инвазия в Украйна предизвика спешно преосмисляне на политиката за сигурност както в Швеция, така и във Финландия

Швеция решава за членството си в НАТО на 15 май - 1
Снимка: Shutterstock

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция ще реши на 15 май дали да отменят десетилетия противопоставяне на членството в НАТО, съобщава "Ройтерс".

Този ход почти сигурно ще доведе до това страната да поиска да се присъедини към 30-членния военен алианс, предаде news.bg.

Руската инвазия в Украйна предизвика спешно преосмисляне на политиката за сигурност както в Швеция, така и във Финландия.

Очаква се тази седмица финландският президент Саули Ниинисто да обяви подкрепата си за кандидатстване за членство.

Социалдемократите - най-голямата партия в Швеция за последните 100 години - ще проведат три партийни срещи тази седмица, за да изяснят мнението на членовете относно присъединяването към НАТО преди окончателното решение на ръководството през уикенда.

Междувременно парламентът провежда паралелен, общопартиен преглед на политиката за сигурност, който трябва да бъде докладван на 13 май.

Искам да го на масата, преди да взема решение, заяви премиерът Магдалена Андершон в дебат за НАТО по шведската телевизия в неделя.

Официално заявление за присъединяване към НАТО може да бъде подадено на срещата на върха на Алианса през юни в Мадрид и вероятно ще бъде ускорено, въпреки че получаването на подписите на всичките 30 членове на военния съюз може да отнеме до една година.

Военният неутралитет отдавна е политическа основа за много шведи и въпреки че от известно време насам подкрепата за членството в НАТО расте - повечето социологически проучвания през последните месеци показват ясно мнозинство в негова полза - много от гражданите на страната все още се колебаят.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швеcтеpите и

    7 6 Отговор
    Швeците лaпат coрocките джyчовe за шeкeли
  • 2 УкрайНа

    5 4 Отговор
    Логика една: Украйна спомена НАТО и ядрено оръжие и беше нападната, сега явно има и други кандидати да защитават западните ценности :) Логика не търсете, утре ако шведите запонат да имат проблеми, пак ще обвиняват някой от изток. Старата поговорка: да бе мирно седяло, не би чудо видяло ... как може 80 години да си неутрален като Финландия и сега да искаш да не си :) ?
  • 3 Ще се

    3 4 Отговор
    откаже !
  • 4 Дон Киход

    3 3 Отговор
    Шведите, ще "решат", както ние в България "решихме".

    БЕЗ да бъде проведен РЕФЕРЕНДУМ по въпроса за членството в НАТО.

    Кой в България ще поеме отговорността, че не бе проведено НАЦИОНАЛНО ДОПИТВАНЕ на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, по въпроса за членството в НАТО и милиардните разходи, до които това членство ни доведе.
  • 5 АнтиГост

    4 2 Отговор
    Или НАТО, или - изнасилват жена ти и дъщеря ти пред теб и те убиват.
  • 6 Кинжал

    2 4 Отговор
    Швеция нищо не може да реши сама за членството си в НАТО, защото това решение трябва да мине през парламентите на всички 30 държави членки. От сега е ясно, че държави като Унгария няма да го ратифицират, така че Швеция да забрави!

    Коментиран от #7

  • 7 Ятаган

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кинжал":

    Турция също
Новини по държави: