Отидете към основна версия

667 10

Турция: В общ интерес е да поддържаме балансирана позиция

  • турция-
  • позиция-
  • балансирана-
  • преговори-
  • съветник-
  • ердоган

Това заяви главният външнополитически съветник на Ердоган, Ибрахим Калън

Снимка: БГНЕС

"Турция трябва да поддържа деликатен дипломатически баланс след нахлуването на Русия в Украйна. Така тя ще остане в състояние да помогне за улесняване на евентуалните преговори за прекратяване на войната", каза в интервю говорителят на президента Тайип Ердоган, предаде Агенция Ройтерс.

Ибрахим Калън, който е и главен външнополитически съветник на Ердоган, каза, че макар Анкара да критикува нахлуването на Москва на 24 февруари и действията на бойното поле, няма да има полза да заеме по-наказателна позиция срещу Русия.

Членката на НАТО Турция, черноморски съсед на воюващите държави, има добри връзки и с двете страни и се противопостави на западните санкции срещу Москва.

Но също така е снабдила Киев с дронове и е блокирала някои руски военноморски проходи към Черно море и е самостоятелна като домакин на разговори между руския и украинския външни министри и отделно между техните екипи.

"Ние се противопоставихме на тази война от самото начало", но също така поддържахме контакт с Москва, каза Калън. „Успяхме да запазим тази позиция от началото на войната и мисля, че е в общ интерес я поддържаме.“

Запитан какво може да накара Турция да заеме по-наказателна позиция срещу Русия, той каза: "Каква полза от това?" Това няма да "промени нито резултата, нито хода на войната в този момент", каза той.

Дроновете на Анкара вече ядосаха Москва, докато санкционната ѝ позиция раздразни някои западни политици.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: