Last news in Fakti

16 Май, 2022 10:32 663 10

Турция: В общ интерес е да поддържаме балансирана позиция

  • турция-
  • позиция-
  • балансирана-
  • преговори-
  • съветник-
  • ердоган

Това заяви главният външнополитически съветник на Ердоган, Ибрахим Калън

Турция: В общ интерес е да поддържаме балансирана позиция - 1
Снимка: БГНЕС

"Турция трябва да поддържа деликатен дипломатически баланс след нахлуването на Русия в Украйна. Така тя ще остане в състояние да помогне за улесняване на евентуалните преговори за прекратяване на войната", каза в интервю говорителят на президента Тайип Ердоган, предаде Агенция Ройтерс.

Ибрахим Калън, който е и главен външнополитически съветник на Ердоган, каза, че макар Анкара да критикува нахлуването на Москва на 24 февруари и действията на бойното поле, няма да има полза да заеме по-наказателна позиция срещу Русия.

Членката на НАТО Турция, черноморски съсед на воюващите държави, има добри връзки и с двете страни и се противопостави на западните санкции срещу Москва.

Но също така е снабдила Киев с дронове и е блокирала някои руски военноморски проходи към Черно море и е самостоятелна като домакин на разговори между руския и украинския външни министри и отделно между техните екипи.

"Ние се противопоставихме на тази война от самото начало", но също така поддържахме контакт с Москва, каза Калън. „Успяхме да запазим тази позиция от началото на войната и мисля, че е в общ интерес я поддържаме.“

Запитан какво може да накара Турция да заеме по-наказателна позиция срещу Русия, той каза: "Каква полза от това?" Това няма да "промени нито резултата, нито хода на войната в този момент", каза той.

Дроновете на Анкара вече ядосаха Москва, докато санкционната ѝ позиция раздразни някои западни политици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    11 3 Отговор
    За сега се справяш по-добре от Франция и Германия в баланса.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А кой взема решенията в НАТО?

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Да, знам, че за българите ви ги спускат отгоре и нямате думата, но с Турция не е така.
  • 6 Какъв баланс от Франция и Германия

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Та те само нагнетяват напрежението. Само Турция се опитва да помири воюващите.
  • 7 Колкото и неприятно да е за някои,

    3 0 Отговор
    но на това се казва политика. Гледаш интересите на държавата си, отказваш да те въвличат в чуждите безумия и истински си последователен, и разумен. Ердо се оказа истински политик от световна величина, с железни топки. Допуска грешки, но се учи от тях и не ги повтаря да затъва в мърсотията. Това е разликата между него и мижитурките от самоубиващият се ЕС. А от цялата тази пародия в съюза, само Орбан е политик на място.

    Коментиран от #8

  • 8 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Колкото и неприятно да е за някои,":

    Следете внимателно предстоящия процес за приемането на Швеция и Финландия в НАТО и се убедете че Турция е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно че имат срещу себе си не наплашените Швеция, Финландия или Европа а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право...ВЕТО то на Турция не толкова важно колкото принципното и категоричното поведение на един настоящ член на най сериозния военен пакт на планетата който ще докаже пред целия свят че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ ! ! !Някои си въобразяват че в ситуацията в който се намира в момента светът ще имат възможност да си възвърнат уронения престиж след краха в Афганистан но забравят че най големия и истинския престиж на Хомо Сапиенс е неговият разум и че именно благодарение на този разум все още съществуваме на тази планета...Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да по

    Коментиран от #9

  • 9 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението
  • 10 Лицемерието има адрес

    0 1 Отговор
    Турция не е открила Америка, това, което прави, може да направи всеки. Но само тя е лицемерка.
Новини по държави: