Отидете към основна версия

2 100 41

ЕК: Възможни са плащанията за руски газ, но не през банкови сметки в рубли

  • ек-
  • европейска комисия-
  • газ-
  • рубли-
  • плащания-
  • банкови-
  • сметки

Това е посъветвала Европейската комисия на страните членки на ЕС, на заседание при закрити врати снощи

Снимка: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, наложени на Русия, но без да отварят банкови сметки в рубли, чрез които да плащат за доставките. Това е посъветвала Европейската комисия (ЕК) на страните членки на ЕС, на заседание при закрити врати снощи, по думите на официални лица, запознати с въпроса и цитирани от Ройтерс.

Европейските компании се опитват да получат потвърждение за начина за плащане, така че да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат в рубли и прекъсна газовите доставки за Полша и България, заради отказа им да го направят.

На среща на пратениците на ЕС, Комисията препотвърди позицията си - компаниите могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата по договорите си и декларират, че с това изпълняват своите договорни задължения, казаха официалните лица. ЕК не отговори на запитване за коментар от страна на Ройтерс.

Русия твърди, че чуждестранните компании се нуждаят от две сметки, за да спазват новия си механизъм за плащане на доставките на газ - една в чуждестранна валута и една в рубли.

На срещата Полша поиска по-ясен съвет дали е разрешено откриването на сметки в рубли, след като говорител на Еврокомисията каза по-рано през седмицата, че откриването на сметки в рубли в руска "Газпромбанк" за плащане на газ ще надхвърли това, което Брюксел определя като разрешено в рамките на режима на санкциите.

Европейските държави са отговорни за неспазване на наложените на Кремъл санкции, които бяха одобрени от 27-те страни членки. Брюксел може да повдигне законови процедури срещу правителствата, които не спазват санкциите.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания