Отидете към основна версия

1 243 17

Румъния се нуждае от повече военни от НАТО

  • румъния-
  • нато-
  • външен министър-
  • война-
  • богдан ауреску

Заяви румънският външен министър, Богдан Ауреску

Снимка: БГНЕС

Румъния, която се намира само на няколко десетки километра от войната в Украйна, се нуждае от повече военни от НАТО на своя територия, тъй като Русия е най-голямата заплаха за европейската сигурност, заяви снощи пред телевизия Диджи 24 румънският външен министър, Богдан Ауреску, предаде БТА.

В Румъния вече има над 5000 военни от НАТО, а новосъздадената бойна група, ръководена от Франция, ще започне да функционира в началото на следващата година, заяви външният министър.

Румъния иска в новата стратегическа концепция на НАТО, която ще бъде приета на срещата на върха в Мадрид в края на месеца, Руската федерация да бъде призната като основна заплаха за НАТО и евроатлантическата сигурност, както бе посочено в заключителната декларация от срещата на върха на формата Букурещ 9 (Б9), състояла се миналата седмица в румънската столица. В Б9 участват България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Според Ауреску новите бойни групи, които се създават за южната и централната част на източния фланг, балансират ситуацията в този регион.

"От години казваме, че трябва да балансираме Източния фланг (…) и че трябва да има присъствие, което да гарантира единно възпиране и отбрана по целия Източен фланг. Защото в противен случай могат да се появят уязвимости, които да бъдат използвани от субекти като Руската федерация. Войната в Украйна, която се води по-скоро на юг от източния фланг, в Черно море и в близост до Черно море, показа много ясно, че този район е от стратегическо значение за Северноатлантическия съюз, и една от целите ни на срещата на върха в Мадрид е да потвърдим отново, че Черно море е район от стратегическо значение за Северноатлантическия съюз, включително чрез решенията, които ще вземем занапред“, посочи румънският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: