Отидете към основна версия

2 634 14

Над 70 процента от новата административна столица на Египет са завършени

  • египет-
  • столица-
  • административна столица-
  • администрация-
  • кайро

98 процента е степента на завършеност на правителствения квартал, който включва десет министерски комплекса, предназначени за 34 министерства

Снимка: Държавната информационна служба на Египет.

Над седемдесет процента от първата фаза на изграждането на новата административна столица на Египет са завършени, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от в. "Ал Ахрам".

Около 98 процента е степента на завършеност на правителствения квартал, който включва десет министерски комплекса, предназначени за 34 министерства, правителствената сграда и сградата на парламента.

Завършени са 60 процента от бизнес квартала, в който се изграждат двадесет небостъргача. Сред тях е близо 400-метрова кула, планирана да бъде най-високата сграда в Африка. Изпълнител е Китайската държавна строителна и инженерна корпорация (China State Construction Engineering Corporation) - една от най-големите строителни компании в света, в сътрудничество с египетското Министерство на жилищното строителство и населените места.

Напълно завършени са Спортният град, Олимпийското градче, Градът на знанието, Градът на изкуството и културата, Новата опера, главната болница, редица училища и частни университети.

Строителството на бъдещата административна столица на Египет започна през 2015 г. Тя се намира на 60 километра източно от Кайро, като общата ѝ площ е 700 квадратни километра.

В новия град се очаква да живеят около 6,5 милиона души. Една от транспортните връзки с Голямо Кайро ще бъде първият в страната еднорелсов влак. Целта на проекта е да се облекчи трафикът в многомилионния мегаполис.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини