Last news in Fakti

27 Юни, 2022 21:30 2 622 14

Над 70 процента от новата административна столица на Египет са завършени

  • египет-
  • столица-
  • административна столица-
  • администрация-
  • кайро

98 процента е степента на завършеност на правителствения квартал, който включва десет министерски комплекса, предназначени за 34 министерства

Над 70 процента от новата административна столица на Египет са завършени - 1
Снимка: Държавната информационна служба на Египет.

Над седемдесет процента от първата фаза на изграждането на новата административна столица на Египет са завършени, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от в. "Ал Ахрам".

Около 98 процента е степента на завършеност на правителствения квартал, който включва десет министерски комплекса, предназначени за 34 министерства, правителствената сграда и сградата на парламента.

Завършени са 60 процента от бизнес квартала, в който се изграждат двадесет небостъргача. Сред тях е близо 400-метрова кула, планирана да бъде най-високата сграда в Африка. Изпълнител е Китайската държавна строителна и инженерна корпорация (China State Construction Engineering Corporation) - една от най-големите строителни компании в света, в сътрудничество с египетското Министерство на жилищното строителство и населените места.

Напълно завършени са Спортният град, Олимпийското градче, Градът на знанието, Градът на изкуството и културата, Новата опера, главната болница, редица училища и частни университети.

Строителството на бъдещата административна столица на Египет започна през 2015 г. Тя се намира на 60 километра източно от Кайро, като общата ѝ площ е 700 квадратни километра.

В новия град се очаква да живеят около 6,5 милиона души. Една от транспортните връзки с Голямо Кайро ще бъде първият в страната еднорелсов влак. Целта на проекта е да се облекчи трафикът в многомилионния мегаполис.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже Боже

    36 5 Отговор
    Едни араби нова столица построиха,а ние една улица не можем да закърпим.... толкова сме изостанали, вече и маймуните ни изпревариха в развитието си

    Коментиран от #2, #3, #10, #12

  • 2 Рошко

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Боже":

    Строят китайците и англичаните, Египет все още е английска колония. Кой им назначи сиси
  • 3 Анонимен

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Боже":

    Египет е държава на хиляди години. Древна цивилизация. А "едни араби" са създали цифрите на които пишеш и много други неща в областта на медицината и астрономията.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 самогонов

    6 11 Отговор
    Ако ватниците спретнат една специална операциика, всичко ще потъне в разруха.

    Коментиран от #13

  • 5 Миро

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Извинявам се но арабските числа са индийски. В областта на медицина и астрономия не ми е известно нещо да са създали в Египет. Иначе Египет е интересна страна с голяма история.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Как е Байгън как е

    11 0 Отговор
    Китай превзе Аафрика ,скоро ще останете сами с няколко джедърясали държави от западна Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Селяк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Боже":

    Целта е, управляващите да станат недосегаеми! Ако минете покрай тази административна сграда и видите високите огради с телена мрежа и камери, ще разберете, че там ще живее само каймака на Египет! Яко охрана и не всеки ще може да влезе вътре! И не е на 60км от Кайро! Ами си е почти в Кайро! Толкова пари се пръснаха по този затвор, а народа им живее в мизерия буквално, улиците са като кратери, извън главните между блоковете там няма положена настилка дори! Така, че не ги сравнявай с нас, поне нашите пътища и в селата са на светлини години по-добре от там!

    Коментиран от #11

  • 11 Грульо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селяк":

    Да, управляващите и богаташите се изолират от добитъка, че иде глад и бунт.
  • 12 Тоа па

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Боже":

    Египтяните не са араби.

    Коментиран от #14

  • 13 Дрън

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "самогонов":

    Спретнаха бизнес отношения с Русия за неограничени количества на пшеница и оръжия
  • 14 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тоа па":

    Не са и египтяни,нямат нищо общо с древните египтяни.Мястото се нарича Египет.