Отидете към основна версия

3 151 28

Сърбия: Очакваме пълно разбиране от НАТО

  • сърбия-
  • сръбски-
  • парламент-
  • нато-
  • неутралитет

Заяви председателят на сръбската Скупщина, Ивица Дачич

Снимка: БГНЕС

Председателят на сръбската Скупщина, Ивица Дачич заяви днес, че Сърбия води политика на военен неутралитет и независимо от войната в Украйна продължава да следва тази политика и очаква пълно разбиране от НАТО и членките на НАТО, съобщава белградският вестник "Данас".

Само като военно неутрална Сърбия може изцяло да защити своите висши интереси, а това са стабилност на страната и икономически просперитет, заяви Дачич на откриването на конференцията "Мястото на Сърбия в евроатлантическата общност", предаде БТА.

Дачич изтъкна, че темата на конференцията, организирана от Евроатлантическия съвет в Сърбия в Народната скупщина, е актуална и важна, имайки предвид сложната международна обстановка. Позицията на Сърбия във връзка с войната в Украйна е ясна и непроменена от първия ден и е основана на уважаването на принципите на международното право, заяви Дачич. Той посочи, че Сърбия иска да продължи сътрудничеството с НАТО със същата и още по-голяма интензивност, тъй като това е в интерес на Сърбия.

Посланикът на Украйна в Белград Володимир Толкач призова Сърбия да се присъедини към санкциите на Европейския съюз и да направи каквото може за победата на Украйна, "която ще бъде победа и на цяла Европа". Той благодари на Сърбия, която гласува за резолюцията на ООН, осъждаща руската агресия в Украйна, и за гостоприемството, което Сърбия проявява към украинските бежанци. Той каза, че евроатлантическата интеграция е жизнен интерес и на Украйна, и на Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: