Отидете към основна версия

1 141 11

Германия иска сближаване на Западните Балкани с ЕС

  • аналена бербок-
  • германия-
  • западни балкани-
  • интеграция-
  • ес

Заяви германската външна министърка, Аналена Бербок

Снимка: БГНЕС

Германската външна министърка, Аналена Бербок, иска ускоряване на разговорите за сближаване на държавите от Западните Балкани с Европейския съюз, предаде ДПА.

Не бива да се губи повече време в усилията за интеграция и хармонизация, каза днес министърката от партия "Зелените" след разговори със словенската си колежка Таня Файон в Берлин.

"Не бива да се създава ниша на Балканите, в която да могат да се настанят Русия или други играчи", каза Бербок. Освен Русия, Китай също се стреми към по-голямо влияние в Западните Балкани, отбелязва ДПА.

"Западните Балкани географски са в средата на ЕС. Трябва най-накрая да поставим хората от Западните Балкани също и в центъра на нашата политика", подчерта Бербок. ЕС трябва да спази обещанието си да започне преговори за присъединяване, особено с Република Северна Македония и Албания, заяви тя и допълни: "Това е в наш собствен стратегически интерес и е въпрос на доверие".

Преговори за присъединяване към ЕС вече се водят с Черна гора и Сърбия. През март 2020 г. Европейският съвет се договори да започне преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, а Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати за членство в блока, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: