Отидете към основна версия

6 534 17

Инцидент на супер модерна подводница

  • гърция-
  • подводница-
  • инцидент

Членове на екипажа са ранени

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Инцидентът с "ултрамодерна" подводница на гръцкия флот е станал в Егейско море. Няколко членове на екипажа са получили леки наранявания, според военния сайт militair.gr. Инцидентът е станал в началото на юни в Егейско море с подводницата "Пипинос", пише изданието.

Издигането на подводницата е било "ракетен тип", като в даден момент подводницата е изплувала под ъгъл от 52 градуса. Бързото изкачване е довело до леки наранявания на няколко членове на екипажа.

„Какво се е объркало, все още се изяснява. Изключена е възможността за човешка грешка. Напротив, хладнокръвните действия на екипажа минимизираха последствията от изплуване на „ракета“, “, пише вестникът.

Няколко дни преди инцидента, на 3 юни, началникът на Генералния щаб на гръцката национална отбрана Константинос Флорос награди командира на подводницата със значката на въоръжените сили „Приятел на околната среда“ за действия по защита на околната среда през 2021 г.

Генералният щаб на гръцкия флот не дава никаква информация за инцидента. „Тъй като най-модерните подводници са били платени от германците от гръцките данъкоплатци и модифицирани от неплатени работници в корабостроителниците в Скараманга, би било добре Генералният щаб да ги информира официално“, пише вестникът.

Подводницата "Пипинос" (S121) принадлежи към клас U214 и е спусната на вода през октомври 2014 г.

Четири подводници от този тип са поръчани от корабостроителния концерн ThyssenKrupp Marine Systems без международен конкурс. Изграждането им се забави и беше съпроводено с редица скандали. Първата лодка от тази серия "Папаниколис" влезе в историята като "подводница с ролка" поради грешки в корабостроенето. Гръцките военни отказаха да го приемат след морски изпитания, позовавайки се на неприемливия крен на кораба. Усъвършенстването изискваше значително време и допълнителни средства.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: