Отидете към основна версия

2 680 24

Германия може да се намеси в цената на газа

  • германия-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • газ-
  • цени-
  • роберт хабек

Германия не изключва да се намеси в ценообразуването на газа, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия не изключва да се намеси в ценообразуването на газа. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Коментарът му идва на фона на засилващата се загриженост относно покачващите се цени на синьото гориво в цяла Европа поради условията на доставките и плановете за продължаване на ограничаването на вноса на газ от Русия.

По тази причина Хабек поясни, че страховете от рецесия в Германия към момента са "непреодолими".

Той допълни и че Германия иска да предотврати срив на веригите за доставка на енергия и няма да прехвърли разходите за газ върху клиентите "незабавно".

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния си доставчик Русия, Германия въведе Фаза 1 от своя план за извънредни ситуации още в края на март.

В края на юни стана ясно, че страната ще влезе във Фаза 2 от своя тристепенен авариен план при недостиг на газ , но клауза, която позволява да се увеличават цените за газ към крайните клиенти, все още няма да бъде задействана.

Фаза 2 е предвидена да действа в случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ и теоретично дава възможност за повишаване на цените на синьото гориво за индустрията и домакинствата и по този начин да се постигне намаляване на търсенето.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: