Отидете към основна версия

17 135 88

Лавров към Запада: Обявихте ни икономическа война!

  • лавров-
  • г-20-
  • среща-
  • външни министри-
  • индонезия

Опитите да се изолира Москва със санкции са подобни на обявяване на икономическа война от страна на Запада

Снимка: БГНЕС

Руският външен министър, Сергей Лавров, каза днес, че опитите да се изолира Москва със санкции са подобни на обявяване на икономическа война от страна на Запада, предаде Ройтерс.

Говорейки на срещата на Г-20 в Индонезия, Лавров каза, че Русия сега ще се обърне към Китай и Индия и други нации извън Запада.

Той "смъмри" съперниците на Русия, че са пропуснали шанса да се справят с глобалните икономически проблеми, като са се съсредоточили върху Украйна.

Нахлуването на Русия в нейния съсед предизвика най-сериозната криза в отношенията между Русия и западните нации след Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато много хора се страхуваха, че светът е на ръба на ядрена война.

Индонезия призова Г-20 да помогне за прекратяване на войната на среща, на която външните министри от някои от най-твърдите критици на руската инвазия бяха в една стая с първия дипломат на Москва.

„Агресори“, „нашественици“, „окупатори“ – много неща чухме днес“, каза Лавров пред репортери.

Той каза, че дискусията на Запада "почти веднага, щом те взеха думата, се отклони към неистовите критики на Руската федерация във връзка със ситуацията в Украйна".

„По време на дискусията западните партньори избягваха да следват мандата на Г-20, да се занимават с въпроси на световната икономика“, каза Лавров.

Украйна и нейните западни поддръжници казват, че Русия е ангажирана в заграбване на земя в имперски стил. Казват, че Русия няма оправдание за войната.

ЗМИЙСКИ ОСТРОВ

Украинският президент, Володимир Зеленски, каза в четвъртък издигането на украинския флаг на Змийския остров в Черно море е знак, че страната му няма да бъде сломена, тъй като президентът Владимир Путин предупреди съюзниците на Украйна, че усилията да бъде победен ще доведат до трагедия на Украйна.

В реч пред парламентарни лидери, повече от четири месеца след началото на войната, Путин каза в четвъртък, че Русия едва е започнала в Украйна и перспективите за преговори ще стават все по-мрачни, колкото по-дълго се проточи конфликтът.

"Много пъти сме чували, че Западът иска да се бие с нас до последния украинец. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда, че всичко върви натам", каза той.

Зеленски, в нощното си видеообръщение в четвъртък, отговори с предизвикателство, като каза, че двумесечната операция за връщане на Змийския остров е предупреждение към всички руски сили.

„Нека всеки руски капитан на борда на кораб или самолет види украинския флаг на Змийския остров и нека знае, че страната ни няма да бъде сломена“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 64 гласа.

Свързани новини