Отидете към основна версия

1 702 9

Как световните политици реагираха на покушението срещу Шиндзо Абе

  • япония-
  • сащ-
  • шиндзо абе-
  • доналд тръмп -
  • нова зеландия-
  • джасинда ардърн

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе

Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той го нарече "наистина велик човек и лидер" и допълни, че Абе е бил негов "истински приятел и, много по-важно, приятел на Америка".
"Това е огромен удар за прекрасния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкова много. Всички се молим за Шиндзо и неговото чудесно семейство!", написа Тръмп в собствената си социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещение в Сидни, заяви, че е "дълбоко шокирана". "Той беше един от първите лидери, с които имах официална среща, след като поех поста. Беше много отдаден на работата си, същевременно мил и великодушен. Спомням си, че когато се срещнахме, малко след като бяхме загубили нашия домашен любимец, той ме попита как съм - малък жест, който показва какъв човек е той", разказа Ардърн. "Мислите ми са с неговата съпруга и народа на Япония. Подобни събития разтърсват дълбоко всички нас."

"Дълбоко съм натъжен от атаката срещу моя приятел Шиндзо Абе. Нашите мисли и молитви са с него, семейството му и народа на Япония", написа в Туитър индийският министър-председател Нарендра Моди.

Филипинският секретар по външните работи Енрике Манало каза, че новината го е потресла и разтревожила. "Изразявам съчувствие и се моля за бързото му възстановяване", допълни той.

Индонезийският министър на външните работи Ретно Марсуди, която е в Бали, където председателства срещата на външните министри на страните от Г-20, също изрази съчувствие и отправи молитви за бързо възстановяване на Абе.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: