Отидете към основна версия

1 644 20

Призовават Марио Драги да се откаже от оставката си

  • драги-
  • италия-
  • оставка-
  • премиер-
  • пост

Отворено писмо, подписано от стотици политици и общественици бе разпространено днес в Италия

Източник: БГНЕС

Отворено писмо, подписано от стотици политици и общественици бе разпространено днес в Италия. Те целят да убедят премиера Марио Драги да остане на поста, вместо да подаде оставка, както се опита да направи миналата седмица, след като беше разочарован от популистки коалиционен партньор, съобщи АП.

Стотици кметове, профсъюзни лидери и индустриалци, които често имат противоположни цели, са обединени в призивите към Драги да продължи да управлява. Италия и други европейски нации са изправени пред рязко нарастващи разходи за енергия, рязка инфлация, нарастващи случаи на COVID-19 и войната в Украйна. Освен това и тежка суша сполетя Италия, цитира news.bg.

До неделя следобед - три дни след като популистките сенатори от Движението "5 звезди" бойкотира вота на доверие, свързан с правителствен законопроект за енергийни облекчения - повече от 80 000 граждани подписаха онлайн петиция "Драги да остане", стартирана от бившия премиер Матео Ренци, който оглавява малък центристка партия в 17-месечното правителство на Драги.

Припомняме, че на 14 юли италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на министър-председателя Марио Драги.

"Президентът не прие оставката и покани министър-председателя да се яви пред парламента и да говори, за да оцени ситуацията след днешното заседание на Сената", се казва в съобщението.

Затова предстои отделно гласуване в италианския парламент, което ще покаже дали настоящото правителство има подкрепата на мнозинството.

Трябва да се отбележи, че Драги запази поста си днес след вота на недоверие. Но след като Движение "Пет звезди", ключов съюзник на коалицията, отказа да гласува, бъдещето на правителството беше поставено под въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: