Отидете към основна версия

719 3

Политическото бъдеще на италианския премиер ще се реши днес

  • политическо-
  • бъдеще-
  • драги-
  • премиер-
  • италия

Когато ключова реч и дискусия в Сената могат да решат дали правителството му ще остане или ще падне

Източник: БГНЕС

Политическото бъдеще на италианския министър-председател Марио Драги ще бъде решено днес, когато ключова реч и дискусия в Сената могат да решат дали правителството му ще остане или ще падне, цитира dariknews.bg.

От края на Втората световна война досега в Италия са се сменили десетки правителства, така че страната е свикнала с политическите кризи, коментира Евронюз.

Но сътресението, което сега обхвана политическите партии, се развива по различен начин. Миналата седмица Драги предложи да подаде оставка, след като коалиционният му партньор - популисткото Движение 5 звезди, бойкотира важен вот в Сената.

Но италианският президент Серджо Матарела отказа да приеме оставката на Драги - поне засега.

Драги не е политик и за 17-те месеца на поста си начело на необичайното правителство на "националното единство" придоби статут на държавник в Западна Европа заради твърдата си подкрепа за помощта за Украйна и за това, че ръководи усилията за провеждане на икономически реформи.

Очаква се днес Драги да произнесе реч в парламента, а последвалите дебати ще определят дали той ще остане на поста си.

Ако Драги не може - или не иска, да съживи коалицията си, може да се стигне до предсрочни избори.

Ако всички коалиционни партньори успеят да се споразумеят, "правителството може да продължи да работи, след като е намерило нови сили", заяви Гаетано Адзарити, професор по конституционно право в университета "Ла Сапиенца" в Рим.

Ако това не се случи, Матарела ще трябва да предприеме следващата стъпка, каза професор Адзарити.

Това може да доведе до опит за съставяне на ново правителство с друг министър-председател или до общи избори.

В ярък контраст с много предишни политически кризи в Италия, от които се отърсваха гражданите, този път много италианци молят Драги да остане.

Онлайн петиция под името "Драги, остани", която беше инициирана от бившия министър-председател Матео Ренци, до края на понеделник събра повече от 100 000 подписа.

Стотици редови граждани и политически лидери излязоха в понеделник на митинги в подкрепа на Драги на площадите в Рим, Милано и други градове.

Около 1000 кметове от съперничещи си политически партии подписаха отворено писмо до Драги, в което го призовават да остане.

Различни лобита, включително група лекари, които се притесняват от евентуална липса на правителство на фона на нарастващите инфекции с коронавирус, също отправиха призиви "Моля, останете".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: