Отидете към основна версия

2 955 34

Унгария има един месец преди спиране на средства от ЕС

  • унгария-
  • орбан-
  • средства-
  • месец-
  • ек

Европейската комисия даде на Унгария последен месец, за да отговори на опасенията относно върховенството на закона

Източник: БГНЕС

Европейската комисия даде на Унгария последен месец, за да отговори на опасенията относно върховенството на закона, преди да поиска от правителствата на ЕС да спрат част от средствата, които Унгария трябва да получи по бюджета на блока за периода 2021-2027 г., предаде Ройтерс.

Новият краен срок е част от процес на ЕС, наречен „механизъм за обвързване с условия“, предназначен да защити финансовите интереси на ЕС срещу нарушения на върховенството на закона от правителство на ЕС. То е отделно от другите процедури за върховенството на закона, които ЕС започна срещу Унгария.

Комисията смята, че парите на ЕС са изложени на риск в Унгария поради това, което според нея е корупция, която може да приеме формата на търгове за проекти, финансирани от ЕС, в които участва само един участник, обикновено свързан с управляващата партия.

Изпълнителната власт на ЕС също има опасения относно независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

Унгарският премиер, Виктор Орбан, в миналото отхвърли опасенията на ЕС и САЩ относно корупцията в Унгария, но висши унгарски служители казаха през последните седмици, че Будапеща е готова да работи с Комисията, за да отговори на опасенията.

Поради опасенията си относно средствата от бюджета на ЕС, Комисията стартира „механизма за обвързване с условия“ срещу Унгария през април. В крайна сметка това може да доведе до спиране на 21 милиарда евро (21,3 милиарда долара) за Унгария в бюджета на ЕС.

„Унгария разполага с един месец, в рамките на който може да представи своите забележки и всякаква допълнителна информация, по-специално относно пропорционалността на мерките, предвидени от Комисията“, каза изпълнителният орган на ЕС.

Той добави, че Унгария все още има възможност да представи адекватни коригиращи мерки.

Засегнатите фондове са известни като кохезионни фондове - които страните от ЕС, които са по-бедни от средното за ЕС, получават, за да развият своята инфраструктура като пътища и мостове, пречиствателни станции или транспорт.

Високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност, каза, че предложението на Комисията до правителствата на ЕС най-вероятно няма да засяга всички кохезионни фондове за Унгария, защото трябва да бъде пропорционално на мащаба на проблема.

„Но това ще бъде сериозно предложение, а не символично“, каза служителят.

Спирането на кохезионните фондове, обаче, в допълнение към 5,8 милиарда евро безвъзмездни средства от фонда за възстановяване, които все още са замразени, би било сериозен удар за унгарската икономика, която страда от отслабваща валута, нарастващи разходи за заеми, разширяващ се бюджетен дефицит и висока инфлация.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: