Отидете към основна версия

1 051 0

Над 50 пожара при съседите (СНИМКИ)

  • гърция-
  • пожари-
  • огън-
  • жега-
  • време

Огънят е засегнал много имоти

Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 23 юли гръцките пожарникари се бориха с 53 горски пожара в различни части на страната, като основно те са в района на Еврос на североизток и на остров Лесбос, съобщава вестник Kathimerini, позовавайки се на противопожарната служба.

Горещините, обхванали цялата страна, са довели до възникването на множество пожари, които нанасят големи щети на горите и имотите на гражданите. „На 23 юли са избухнали 53 горски пожара. Основните фронтове на пожара в момента са в националния парк Дадия в района на Еврос, в района на плажа Ватера на Лесбос, в град Акритохори в района на Месиния на полуостров Пелопонес и в района на Гревена в северната част на страната. През втората половина на вчерашния ден пожарът беше частично локализиран в град Врисула (регион Превеза) в непосредствена близост до жилищни сгради", казаха от противопожарната служба.

320 пожарникари с 68 автомобила и 13 групи пеша се борят с огъня в Еврос. До залез слънце противопожарните самолети пускаха вода върху пламъците. Подкрепа оказват военни, доброволци пожарникари, части на Гражданска защита, горски работници със строителна техника. Всички противопожарни служби в района на Източна Македония и Тракия са в повишена готовност. Създадени са и специални групи за подпомагане на диви животни и птици, живеещи в националния парк.

На Лесбос продължава борбата със силния природен пожар, избухнал в събота в гора в югозападната част на острова. Според противопожарната служба огънят е навлязъл в селището Ватера, там вече са изгорели две къщи и кола, един пожарникар е леко ранен. Гръцката брегова охрана изведе девет души (четирима гърци и петима чужденци) от плажа в района на пожара, които бяха в опасност от приближаващите пламъци.

Гърция в момента преживява много горещо време. Термометърът в зависимост от района достига до 36-42 градуса на сянка. Всеки ден в страната възникват до 70 пожара, които по правило се гасят от огнеборците през деня.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: