Отидете към основна версия

754 2

Испания подкрепя интеграцията на Западните Балкани в ЕС

  • испания-
  • албания-
  • тирана-
  • западните балкани -
  • ес -
  • педро санчес-
  • еди рама

Западните Балкани са неразделна част от Европейския съюз и Испания напълно подкрепя интеграцията на региона в 27-членния блок, заяви днес в Тирана испанският министър-председател Педро Санчес

Снимка: БГНЕС

Западните Балкани са неразделна част от Европейския съюз и Испания напълно подкрепя интеграцията на региона в 27-членния блок, заяви днес в Тирана испанският министър-председател Педро Санчес, цитиран от Асошиейтед прес.

Санчес е в столицата на Албания в рамките на обиколка в Западните Балкани, която по-рано го отведе в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.

За първи път министър-председател на Испания посещава Албания, отбелязва АП.

ЕС не може да бъде завършен без Балканите, заяви испанският премиер на пресконференция с албанския си колега Еди Рама. Включването на Балканите ще укрепи и ще добави членове на ЕС, допълни той.

В края на миналия месец ЕС се съгласи да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония – една дълго отлагана стъпка по пътя на балканските държави към членство в ЕС, която набра скорост на фона на войната в Украйна, отбелязва АП.

Страните от Западните Балкани се намират на различни етапи от интеграцията си в ЕС. Сърбия и Черна гора вече са започнали преговори, докато Босна и Косово са подписали само Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което е първата стъпка в дългия процес.

Представители на ЕС напоследък се стремят да насърчат правителствата в региона да продължат с реформите на фона на опасения от усилията на Русия да засили влиянието си на Балканите.

Албания се присъедини изцяло към всички санкции на ЕС срещу Русия, напомня АП.

Санчес заяви, че тези санкции не са насочени срещу руския народ, а имат за цел да принудят неговите лидери „да се върнат към реалността и да изоставят пътя на войната“.

В рамките на посещението на Педро Санчес представители на Албания и Испания подписаха споразумение за създаване на съвместна група за разследване в областта на борбата с международната организирана престъпност, предаде агенция АТА.

Източник: Асошиейтед прес

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: