Отидете към основна версия

3 521 106

Иранските дронове са вече в Русия?

  • иран-
  • русия-
  • дрон-
  • байрактар

Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Техеран, ако страната продължи с предполагаемия си план да продава дронове на Русия, които да бъдат използвани в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран може да е изпратил първата партида безпилотни летателни апарати на Русия за полеви изпитания. В информацията на Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW) изрично се подчертава, че това са първоначални и непотвърдени данни.

Базиран в САЩ акаунт в Twitter, който се позовава на неофициални ирански източници, твърди, че Иран е изпратил партида дронове в Русия, заедно с ирански пилоти и техници, които ще се обучават за управляване и ремонт на руските самолети Су-35.

ISW посочва, че информацията съответства на стремежа на Техеран и Москва към по-голямо сътрудничество в областта на авиацията, за да заобиколят международните санкции. Ако това твърдение е вярно, то предполага, че Иран може да получи руски самолети Су-35 в замяна на безпилотните летателни апарати - евентуално част от споразумение, подписано от Москва и Техеран на 26 юли. Споразумението предвижда Иран да увеличи обема на пътническите полети до Русия и допълнително да ремонтира руски самолети. Техеран може да се стреми да използва това споразумение, за да улесни придобиването на руски бойни самолети.

Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продължи с предполагаемия си план да продава дронове на Русия, които да бъдат използвани в Украйна. Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.

Припомняме, че заради санкциите, наложени от Запада, на руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини