Отидете към основна версия

1 227 14

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • ердоган-
  • членство-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • тероризъм-
  • турция

Членството в НАТО на държави, в които членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) свободно се разхождат по улиците, вреди на ценностите на алианса

Източник: БГНЕС

Турция няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО, докато двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Изразихме ясно позицията си на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Членството в НАТО на държави, в които членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) свободно се разхождат по улиците, вреди на ценностите на алианса. По отношение на Финландия и Швеция се придържаме към решителна и ясна позиция. Докато не спазят обещаното от тях, Турция няма да одобри членството на двете страни в НАТО, каза Ердоган, който говори в Анкара на среща с турските посланици.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Турските власти вече обявиха, че меморандумът, подписан с Финландия и Швеция, не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако Хелзинки и Стокхолм не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: