Отидете към основна версия

12 146 47

Лоши новини за Шолц

  • олаф шолц-
  • рейтинг-
  • германия

Исторически спад в рейтинга му

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рейтингът на германския канцлер Олаф Шолц е паднал рекордно ниско – 62% от анкетираните граждани са недоволни от работата му, а само 25% са доволни, показва проучване, проведено между 15 и 19 август тази година от Института за изследване на общественото мнение (INSA) за вестник Bild am Sonntag.

Според изданието, откакто Шолц се е преместил да работи в офиса, рейтингите на неговата популярност, неговото правителство и партията му ГСДП падат. „В момента едва 25% от гражданите са доволни от работата на Шолц като канцлер, а 62% са недоволни – това е отрицателен рекорд за цялото време, през което той беше на поста“, отбелязва вестникът.

Уточнява се, че при преките избори на федерален канцлер Шолц би заел едва трето място. Според проучването, 25% в момента биха избрали федералния министър на икономиката Роберт Хабек от Зелената партия, 19% лидера на ХДС Фридрих Мерц и само 18% Шолц.

Популярността на правителствената коалиция "Светофар" (SPD, FDP, "Зелени") също пада: според проучването само 27% са доволни от правителството, 65% са недоволни.

Що се отнася до рейтинга на SPD, нейната популярност след изборите за Бундестаг спадна от първо място на трето - сега 19% от избирателите биха гласували за нея, като по този начин партията ще загуби от CDU / CSU (28%) и Зелените (21 %).

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: