Отидете към основна версия

3 639 34

Всичко поскъпва: докога ще растат цените в Германия?

  • инфлация-
  • цени-
  • пари-
  • ес-
  • германия-
  • еврозона-
  • храни-
  • енергетика-
  • продукти

Всички потребители трябва да се настроят за по-скъпи стоки и услуги

Снимка: Shutterstock

В еврозоната никога преди не е било по-скъпо: през юли 2022 цените са били с 8,9% по-високи от тези през лятото на 2021 година. В Германия - основно заради намесата на държавата - динамиката на цените е малко по-слабо изразена: поскъпването е с 7,5%. Но в края на август изтича действието на държавната отстъпка върху бензина и дизела, както и на т.нар. "билет за 9 евро". В сферата на услугите, например при фризьора, се очаква по-високите цени на енергията да доведат до вдигане и на цените на услугите. Освен това се очертават и доплащания във висок размер за режийните разходи, когато догодина наемодателите изготвят уравнителни сметки за 2022 година. Облекчения засега не се очертават.

Складираните стоки също поскъпват - например селскостопанската продукция. Ако експертите са очаквали, че през годината поскъпването ще става по-бавно, значи са се лъгали. През последния месец цените са скочили с нови 5,3%. И тук основната причина е поскъпналата енергия - за една година средно с цели 105%. Разбивката показва, че най-силно е поскъпнал природният газ - със 164 на сто, следван от тока (125%) и минералните горива, които са поскъпнали средно с 42 процента.

Достигнат ли е пикът?

В същото време някои суровини започват да поевтиняват - например стоманата. А това е знак, че през следващите месеци може да бъде достигнат пикът на цените, смята Ралф Солвен, експерт от Комерцбанк. Той вижда в това "първи, много предпазлив признак, че през следващата година поскъпването вече няма да е с такива темпове".

Дотогава обаче икономистите очакват цените да продължат да нарастват - с до 9 или повече процента. "Очакваме инфлацията и след това да се задържи трайно над два процента, тоест очертава се по-продължителна фаза с висока инфлация", казва Солвен.

През юли Европейската централна банка повиши лихвите в еврозоната - за първи път от 11 години насам. Очакванията са, че през септември централните банкери ще повторят това упражнение и ще вдигнат основната лихва вероятно с 50 базисни пункта. И това вероятно съвсем няма да е последното повишаване на лихвите.

По-малко стока за същите пари

Но и крайните потребители, т.е. всички ние, ще трябва да се настроим за по-скъпи стоки и продукти. През юли производствената цена при хранителните стоки се е повишила с 21 процента спрямо същия месец на миналата година. За това поскъпване ще платят изцяло купувачите. В някои случаи увеличението на цените става крайно непрозрачно, твърдят от Потребителската централа в Хамбург: някои производители използват трик, според който намаляват грамажа на опаковките, т.е. продават по-малко съдържание за същите пари. Наблюденията на Армин Фалет от централата в Хамбург сочат, че тези скрити увеличения на цените (англ. shrinkflation) засягат между 11 и 33 процента от всички наблюдавани хранителни стоки.

Досега това се наблюдаваше основно при марковите продукти, но напоследък палитрата се разширява. Освен това паралелно с намаляването на грамажа биват повишавани и цените - най-вече при захарните изделия, снаксове или дрогерийни стоки. Засега не са засегнати основните хранителни продукти. "Литърът прясно мляко все още си е литър прясно мляко", казва Фалет. Той очаква тази практика да продължи още известно време. През есента и зимата със сигурност няма да е отмине, допълва експертът.

Автор: Бригите Шолтес

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: