25 Август, 2022 10:00 3 791 18

Германският бизнес в Китай: същите грешки като в Русия

  • инфлация-
  • бизнес-
  • китай-
  • русия-
  • германия-
  • грешки-
  • германски фирми

Германската икономика зависи от Китай повече, отколкото китайската от Германия

Германският бизнес в Китай: същите грешки като в Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Зависимостта на германската икономика от Китай: пълен напред в грешна посока" – това е недвусмисленото заглавие на анализ, направен от кьолнския Институт за германската икономика (IW). Той съдържа настоятелен призив към политиката да се вземат мерки срещу нарастващото влияние на Китайската народна република във външната търговия и в германския бизнес.

Германската икономика зависи от Китай повече, отколкото китайската от Германия

"Германската икономика зависи много повече от китайската, отколкото обратното“, твърди авторът на изследването Юрген Матес. Зависимостта от Китай се превръща в политически проблем, имайки предвид отношението на Пекин към войната на Русия срещу Украйна и нарасналата заплаха от Китай за Тайван, твърди изследователят.

Ако след евентуално китайско нападение срещу Тайван Западът наложи санкции на Китай, фирмите в Германия ще се окажат изправени пред остър дефицит на всевъзможни продукти, произвеждани в Китай. А германските компании, които са широко представени в Китай, са застрашени от колапс на бизнеса им в Китай и дори от банкрут, предупреждава още експертът. Тогава държавата ще трябва да спасява тези крупни компании, за да не се допусне масово закриване на работни места, допълва Матес.

Германският бизнес упорито игнорира този геополитически риск

Тревогата на учения е свързана и с това, че през първата половина на 2022 г., когато рязко нарасналите геополитически рискове, произтичащи от сътрудничеството с Китай, е трябвало да станат очевидни за всички, германският бизнес не само не е ограничил сътрудничеството с Китай, а напротив - разширил го е до нови рекордни мащаби.

Матес цитира данни на Централната банка (Bundesbank), на Федералната статистическа служба (Destatis) и данни на Института за германската икономика (IW), според които само през първото полугодие на 2022 година преките германски инвестиции в Китай са достигнали рекордните 10 милиарда евро. През последните две десетилетия фирми от Германия никога не са инвестирали такива суми в Китай дори за цяла година.

По-добре повече бизнес с Китай, отколкото по-малко – изглежда това е кредото на много германски компании, които игнорират геополитическите рискове, търговската война между САЩ и Китай и тенденцията за изолация на Пекин. Очевидно китайският пазар и краткосрочните печалби от него са много привлекателни за германския бизнес", казва в тази връзка икономистът Юрген Матес.

Германия внася все повече стоки от Китай

Тревожни са и тенденциите в двустранната търговия: през първата половина на тази година вносът на китайски продукти е нараснал екстремно, а Китай вече държи 12,4% от целия внос на Германия. За сравнение: в годината преди пандемията този дял е бил 10 процента, а през 2000-та година – едва 3,4 процента. В същото време през последните години германският износ за Китай е престанал да нараства и е замрял на около 7,5 процента.

Външнотърговският дефицит на Германия спрямо Китай е достигнал почти 41 милиарда евро през първото полугодие на 2022 г. По този повод Матес казва, че диспропорциите в търговията с Китай се засилват все повече.

Бум на германските инвестиции в Русия след анексията на Крим

Прави впечатление, че всички изброени негативни тенденции - рязко увеличаване на вноса при спад на износа и съответно нарастващ външнотърговски дефицит - се наблюдават през първата половина на годината и в бизнеса на Германия с Русия.

Но основната прилика е другаде: бурната активност, която германският бизнес демонстрира в Китай през първата половина на 2022 г., въпреки рязко нарасналите геополитически рискове, напомня за поведението на германските компании на руския пазар след анексирането на Крим през 2014 година. На тази насилствена промяна на границите тогава германският бизнес отговори с бум на инвестициите в Русия.

Да припомним също, че през 2018 г. преките инвестиции на германските компании в Русия достигнаха рекордните 3,4 млрд. евро, а през първото тримесечие на 2021 г. – след като президентските мандати на Владимир Путин започнаха да се броят отново от нулата, само за три месеца германският бизнес инвестира 1,1 млрд. евро в Русия. До началото на 2022 г. пък Германия доведе зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт до исторически максимум.

Корекция на курса?

В заключение Институтът в Кьолн пледира за намаляване на зависимостта на германските фирми от китайския пазар и дори за държавна намеса, която да внесе корекции в сегашния курс на развитие.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пунта мара

    34 2 Отговор
    Стига ревахте бе , нали бяхте глобалисти и искахте целия свят да ви е разграден двора . Освен това искахте и други да ви работят а вие да седите в кафенетата . Май ще ви се наложи пак да хващате мотиката.
  • 2 Така е

    13 2 Отговор
    Който мисли завладян от печалбите не вижда реялно обстановката.
    Бързо ще се осъзнаят германските фирми.
  • 3 Някой

    16 3 Отговор
    Ми, хубаво, де!
    Като не ви арадисва, късайте и с Русия, и с Китай.
    Но, по същата логика трябва да скъсате и със САЩ. Но това последните нямад а го дпуснат - все пак Германия си остава окупирана страна. Само от САЩ и НАТО, защото силите на СССР се изтеглиха още през 1990 г.

    Коментиран от #5

  • 4 Шолц фаш

    16 1 Отговор
    И какво излиза, Германия няма никакъв бизнес!
  • 5 тикви продажни

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Със САЩ не могат,окопирани са от тях отдавна.Колко са американските окопационни военни бази в Германия и ЕС???
  • 6 Нов

    21 2 Отговор
    A добрутро. Случило им се е това, което правят с цяла Европа. Изнасят си продукцията чрез Алди, Лидл и т.н. към цяла Европа, а внасят някой и друг зеленчук /който има да им продаде/, Превърнаха България и други периферни екс-държави в доматени републики /без доматите/. Националното богатство тече в посока Германия от всички завладени територии. Сега рИвът на умрЕло, че им се било случвало същото с китайците.
  • 7 Въпрос

    13 3 Отговор
    Ама защо Русия и Китай да се подчинят на Германия, Нали германците са добри хора с чисти намерения и са само инвеститори, а не ги експлоатира, като превзети територии...?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Многополюсен свят

    8 3 Отговор
    А върхушката в ЕС направи европейците заложници на америкаските интереси! Както Зеленски направи със собствения си народ. Всички събития го доказват. Америте спряха първо СП2... и вс им санкции удрят най-вече Европа...
  • 10 Култура миянко

    6 2 Отговор
    Га лапахти яку от далаверите в Китай и само кеширахте и се възхищавахте колко е евтино да внасяш и произвеждаш в Китай ни ривахте.Ами ся що ривете.Всеки си плаща сметката и тарикатлъците един ден.Стига с тези двойни стандарти.Кво си мислите ,че целият свят само около вас ще се върти да ви задоволява капризие?.Всяко чудо за три дена.
  • 11 Западният диктат свърши

    3 2 Отговор
    Народите сами ще определят съдбата си. Не корумпираните проамерикански "елити"!
  • 12 Въпрос

    4 5 Отговор
    Защо ли в загниващия капитализъм е пълно с китайци и руснаци ? Сигурно Сорос ги кара да ходят там в гадното , а не си седят в техните си райски държави !

    Коментиран от #18

  • 13 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Изнасянето на всякакви производства в Китай от Германия и всички които я следваха бе невероятна глупост породена от алчността на компаниите за печалба подкрепяно малчаливо разбирасе от всички правителства! Последиците ще са тежки и за дълго!
  • 14 Хвърчило

    4 1 Отговор
    Спомнете си Нострадамус:Жълтата раса ще завладее света..."!
    Производството на страните е сринато !
    Да живее Китайската комунистическа република..:(
  • 15 Така де

    3 0 Отговор
    от доста време германците са най-лицемерни. Ненаситни на печалби!
    "Германският бизнес упорито игнорира този геополитически риск".- така както игнорираха Тръмп като им казваше да внимават с газа от Русия! А те наопаки строиха втори поток. Ха сега халал да им е тръбата. Но сега жънат плодовете на лицемерната си политика. Когато Путин им врътна кранчето може и да са разбрали до къде се докараха. Сега същата е далаверата с Китай. Построиха заводи, дадоха технологии от лакомия. Но Китай не е Русия. Сега и да си заминат както си заминаха от Русия, Китай ще продължи да произвежда и продава. Това не е примитивния руснак. Китаеца не се задоволява само да притежава лъскави западни стоки, а сам си ги произвежда.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Конаре

    0 0 Отговор
    " Институтът в Кьолн пледира за намаляване на зависимостта на германските фирми от китайския пазар и дори за държавна намеса, която да внесе корекции в сегашния курс на развитие."

    Охоо, "държавни корекции на курса" ли вече стигнахме. Госплан кога?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.