Отидете към основна версия

967 7

Израел скърби: 50 години от атентата в Мюнхен

  • израел-
  • палестина-
  • атентат-
  • мюнхен-
  • фатах

Израел скърби по повод 50-ата годишнина от атентата на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., Фатах го празнува

Снимка: Shutterstock

Израел отбелязва 50-ата годишнина от атентата на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. с поредица от възпоменателни събития, докато „Фатах“, водена от Махмуд Абас, избра да го отпразнува, предаде израелската агенция ТПС.

Атентатът беше извършен по време на летните Олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен, Западна Германия, от осем членове на терористичната организация „Черен септември“, които проникнаха в Олимпийското село и убиха 11 израелски спортисти.

„Черният септември“ беше свързан с „Фатах“. Абас е един от тримата висши служители на „Фатах“, които са помогнали в планирането на клането в Мюнхен.

Президентът на Израел Ицхак Херцог и други израелски официални лица, заедно с опечалените семействата и представители на Олимпийския комитет, присъстваха на специална церемония в Мюнхен в понеделник, за да почетат и оплачат 11-те покойници, убити преди 50 години.

За разлика от тях „Фатах“ чества с плакат 50-ата годишнина от „акцията“, извършена от „героите“. Плакатът включва снимка на израелските спортисти, вързани и под прицела на терористите.

В отговор на разпространения плакат Офир Генделман, говорител на министър-председателя за арабските медии, заяви в понеделник, че „днес се навършват 50 години от масовото убийство на Олимпийските игри в Мюнхен от палестински терористи на 11 наши невинни и беззащитни спортисти“.

„И когато всеки човек със съвест и морал свежда глава в памет на тяхното варварско убийство, палестинците празнуват, както обикновено, това ужасяващо клане. Това е подъл акт, който показва на света истинското им грозно лице“, каза той.

„Фатах“ често празнува терористичната атака и възхвалява терористите, които са я извършили, посочва „Палестиниън Мидиа Уоч“ (Palestinian Media Watch).

През юни членът на Централния комитет на „Фатах“ Тафик Тирави, високопоставен член на партията на Абас, прослави извършителите на клането като „герои на мюнхенската операция“. Той също така нарече ръководителя на терористичната организация "Черен септември" Салах Халаф, който беше сред организаторите на атаката, "лидер на мъченици".

През септември 2021 г., открито приписвайки клането на „клона за чуждестранни специални операции на движението „Фатах“, „Фатах“ нарече терористичната атака „героична история, написана с кръв от саможертвените бойци на „Фатах“.

През февруари 2020 г. „Фатах“ поздрави мюнхенските терористи във видео, което включваше позорната снимка на един от тях, стоящ маскиран на балкона на сградата, в която държаха израелските спортисти в Олимпийското село.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини