Last news in Fakti

5 Септември, 2022 17:45 965 7

Израел скърби: 50 години от атентата в Мюнхен

  • израел-
  • палестина-
  • атентат-
  • мюнхен-
  • фатах

Израел скърби по повод 50-ата годишнина от атентата на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., Фатах го празнува

Израел скърби: 50 години от атентата в Мюнхен - 1
Снимка: Shutterstock

Израел отбелязва 50-ата годишнина от атентата на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. с поредица от възпоменателни събития, докато „Фатах“, водена от Махмуд Абас, избра да го отпразнува, предаде израелската агенция ТПС.

Атентатът беше извършен по време на летните Олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен, Западна Германия, от осем членове на терористичната организация „Черен септември“, които проникнаха в Олимпийското село и убиха 11 израелски спортисти.

„Черният септември“ беше свързан с „Фатах“. Абас е един от тримата висши служители на „Фатах“, които са помогнали в планирането на клането в Мюнхен.

Президентът на Израел Ицхак Херцог и други израелски официални лица, заедно с опечалените семействата и представители на Олимпийския комитет, присъстваха на специална церемония в Мюнхен в понеделник, за да почетат и оплачат 11-те покойници, убити преди 50 години.

За разлика от тях „Фатах“ чества с плакат 50-ата годишнина от „акцията“, извършена от „героите“. Плакатът включва снимка на израелските спортисти, вързани и под прицела на терористите.

В отговор на разпространения плакат Офир Генделман, говорител на министър-председателя за арабските медии, заяви в понеделник, че „днес се навършват 50 години от масовото убийство на Олимпийските игри в Мюнхен от палестински терористи на 11 наши невинни и беззащитни спортисти“.

„И когато всеки човек със съвест и морал свежда глава в памет на тяхното варварско убийство, палестинците празнуват, както обикновено, това ужасяващо клане. Това е подъл акт, който показва на света истинското им грозно лице“, каза той.

„Фатах“ често празнува терористичната атака и възхвалява терористите, които са я извършили, посочва „Палестиниън Мидиа Уоч“ (Palestinian Media Watch).

През юни членът на Централния комитет на „Фатах“ Тафик Тирави, високопоставен член на партията на Абас, прослави извършителите на клането като „герои на мюнхенската операция“. Той също така нарече ръководителя на терористичната организация "Черен септември" Салах Халаф, който беше сред организаторите на атаката, "лидер на мъченици".

През септември 2021 г., открито приписвайки клането на „клона за чуждестранни специални операции на движението „Фатах“, „Фатах“ нарече терористичната атака „героична история, написана с кръв от саможертвените бойци на „Фатах“.

През февруари 2020 г. „Фатах“ поздрави мюнхенските терористи във видео, което включваше позорната снимка на един от тях, стоящ маскиран на балкона на сградата, в която държаха израелските спортисти в Олимпийското село.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АЛФА КЕНТАВЪР

    4 11 Отговор
    МИР на ДУШИТЕ им БОГда ги прости загиналите ХОРА и СПОРТИСТИ
  • 3 Рошко

    17 4 Отговор
    Дааааа още малко и светът скърби, човек тука само от заглавия ще го хване еврейска шарка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    3 2 Отговор
    Трябваше за 50 годишнината да рестартираме всички световни рекорди, ама айде от нас да мине, Стефка па йзвади късмета за сега.
  • 6 Разделение

    6 2 Отговор
    Цивилизованите хора обичат да градят. Нецивилизованите празнуват смъртта.
  • 7 2022

    10 3 Отговор
    Никаква милост за евреите.Те собствения си Бог Йисус Христос разпнаха на Кръста, а вие искате да ги жалим.Добре ги беше почнал Хитлер,но някой му попречи,кой ли беше ???Това племе наказано от Бог Отец ,да нямат Родина и пристан,важи и до сега.Тъпите сащ, насила откъснаха земя от Палестина и я дадоха на евреите-сега има Израел-нищо добро не виждаме от тази държава,освен ,че причинява войни по света-Е,трябва ли да има евреи-НЕ!