Отидете към основна версия

1 729 23

Син на имигранти от Гана става министър на финансите на Великобритания

  • гана-
  • лиз тръс -
  • куази куартенг-
  • великобритания-
  • министър на финансите

Новата британска министър-председателка Лиз Тръс назначи Куази Куартенг, син на имигранти от Гана, които са учили в Обединеното кралство през 60-те години, за първия чернокож министър на финансите

Снимка: ГНА

Новата британска министър-председателка Лиз Тръс назначи Куази Куартенг, син на имигранти от Гана, които са учили в Обединеното кралство през 60-те години, за първия чернокож министър на финансите. На това обръща внимание ганайската агенция ГНА.

Според официалния сайт на правителството, отговорностите на Куартенг като финансов министър включват набиране на приходи чрез данъчно облагане или заеми и контролиране на публичните разходи. Той носи цялостна отговорност за работата на Министерството на финансите.

47-годишният Куартенг, роден в Лондон, беше избран за депутат от Консервативната партия от Спелторн през 2010 г.

До вчера той бе държавен секретар в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия между 8 януари 2021 г. и 6 септември 2022 г.

Преди това е бил държавен министър в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Куартенг беше парламентарен заместник-държавен секретар в отдела за напускане на Европейския съюз от 16 ноември 2018 г. до 24 юли 2019 г.

Той е изучавал история в колежа „Тринити“ в Кеймбридж, а след това учи в университета „Харвард“ със стипендия на фондацията „Кенеди“. Той получава докторска степен по икономическа история от Университета Кеймбридж през 2000 г.

Преди да стане член на парламента, Куартенг работи като анализатор във финансовите услуги.

Той е автор на няколко книги, включително „Призраци на империя, война и злато“ (Ghosts of Empire, War and Gold) и „Процесът на Тачър“ (Thatcher’s Trial).

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: