Отидете към основна версия

1 659 22

Дамаск: Атаките на Израел срещу сирийски летища са военно престъпление

  • израел-
  • летище-
  • сирия-
  • военно престъпление-
  • алепо

Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните израелски въздушни удари по гражданска инфраструктура за военно престъпление

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните израелски въздушни удари по гражданска инфраструктура за военно престъпление, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на ведомството е по повод израелските атаки, извършени преди дни, срещу международното летище Алепо, които повредиха пистата и го затвориха за експлоатация в рамките на втори път за седмица.

"Повтарящите се израелски атаки, особено систематичното и умишлено насочване към цивилни обекти в Сирия - последното от които беше ударът срещу международното летище Алепо - е равносилно на агресия и военно престъпление според международното право", подчертават от министерството и допълват, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност за нападението.

Израел засили ударите по сирийските летища, за да попречи на нарастващото използване от страна на Иран на доставките по въздух на оръжия за негови съюзници в Сирия и Ливан, включително Хизбула.

Техеран възприе въздушния транспорт като по-надеждно средство за доставяне на военна техника на своите сили и съюзнически бойци в Сирия, след като наземният транспорт неколкократно беше прекъсван.

Израел отдавна гледа на задълбочаването на позициите на своя враг Иран в Сирия като заплаха за националната сигурност и разширява обхвата на своите удари, за да пресече този нов транспортен метод, обясниха запознати с въпроса източници.

Атаката от миналата седмица нанесе щети на летището в Алепо точно преди пристигането на самолет от Иран, обясни командир на подкрепян от Иран регионален съюз, запознат с инцидента.

Израел нанесе удар и по летището в Дамаск, повреждайки оборудването. По данни на правителството на Сирия това е второто подобно нападение от страна на Израел срещу летището от юни насам, когато въздушни удари по пистата го извадиха от експлоатация за две седмици.

Ръководителят на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета Рам Бен-Барак посочи, че целта на Израел в Сирия е да предотврати плана на Иран "да създаде нов фронт срещу Израел в Сирия и да укрепи възможностите на Хизбула в Ливан".

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания