Last news in Fakti

7 Септември, 2022 22:05 1 640 22

Дамаск: Атаките на Израел срещу сирийски летища са военно престъпление

  • израел-
  • летище-
  • сирия-
  • военно престъпление-
  • алепо

Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните израелски въздушни удари по гражданска инфраструктура за военно престъпление

Дамаск: Атаките на Израел срещу сирийски летища са военно престъпление - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните израелски въздушни удари по гражданска инфраструктура за военно престъпление, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на ведомството е по повод израелските атаки, извършени преди дни, срещу международното летище Алепо, които повредиха пистата и го затвориха за експлоатация в рамките на втори път за седмица.

"Повтарящите се израелски атаки, особено систематичното и умишлено насочване към цивилни обекти в Сирия - последното от които беше ударът срещу международното летище Алепо - е равносилно на агресия и военно престъпление според международното право", подчертават от министерството и допълват, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност за нападението.

Израел засили ударите по сирийските летища, за да попречи на нарастващото използване от страна на Иран на доставките по въздух на оръжия за негови съюзници в Сирия и Ливан, включително Хизбула.

Техеран възприе въздушния транспорт като по-надеждно средство за доставяне на военна техника на своите сили и съюзнически бойци в Сирия, след като наземният транспорт неколкократно беше прекъсван.

Израел отдавна гледа на задълбочаването на позициите на своя враг Иран в Сирия като заплаха за националната сигурност и разширява обхвата на своите удари, за да пресече този нов транспортен метод, обясниха запознати с въпроса източници.

Атаката от миналата седмица нанесе щети на летището в Алепо точно преди пристигането на самолет от Иран, обясни командир на подкрепян от Иран регионален съюз, запознат с инцидента.

Израел нанесе удар и по летището в Дамаск, повреждайки оборудването. По данни на правителството на Сирия това е второто подобно нападение от страна на Израел срещу летището от юни насам, когато въздушни удари по пистата го извадиха от експлоатация за две седмици.

Ръководителят на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета Рам Бен-Барак посочи, че целта на Израел в Сирия е да предотврати плана на Иран "да създаде нов фронт срещу Израел в Сирия и да укрепи възможностите на Хизбула в Ливан".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остава Русия

    19 8 Отговор
    да тресне Израел за да предотврати напредък на Украйна на фронта.

    Коментиран от #20

  • 2 Сириец

    6 41 Отговор
    Братя мюсюлмани!
    Време е да изгони руски окопатор от Сириа!

    Коментиран от #19

  • 3 Браво

    43 4 Отговор
    Съвсем нормално за двуличници като европейци и американци да се правят на трите маймунки,не знам,не чух,не видях
  • 4 Боруна Лом

    11 1 Отговор
    ЕДИН РАЗ И И ВСЕ ЗЕРО
  • 5 ...

    6 27 Отговор
    Нали в Сирия има безаналогови Ц-300 продадени на Асад от Просия. Те не помагат ли срещу Ф-16ките? Според Путин ги "чупят като орехи". Искрено се надявам, че Путин казва истината.

    Коментиран от #21

  • 6 Любопитко

    31 6 Отговор
    Нещо санкций ще им се налагат ли или света ще си затвори очите?

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Рикошет

    32 4 Отговор
    Незабавно санкции на Израел поне 7 пакета!
    Американски и израелски "специални операции" може, а руски не може?
  • 8 ...

    3 28 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитко":

    За какво да им налагат санкции? Сирия да спре да използва цивилни летища за военни доставки и няма да има проблеми.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сирия е азиатска тирания от Близкия Изто

    5 28 Отговор
    Тва са глупости - крепеният от Московията кървав тиранин Асад да погледни какво правят менторите му от Москва. Унищожават с ракети половин година всичко в Украйна, ей тва е военно престъпление - в Буча, Харков, Одеса, Мариупол и останалите украински градове-герои. Асад е хванат на грешното хоро и ще го тресе гьостерицата...
    Апропо, нали имаше "супер безаналоговите" С-300 от москалите - да се защитава "безаналогово" с тех!

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анти

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сирия е азиатска тирания от Близкия Изто":

    Шалома не му дава да ги ползва срещу Израел.

    Коментиран от #15

  • 15 ...

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Анти":

    Обаче срещу "шалома" в Украйна може. Кога ще се научите да говорите непротиворечащи си неща?
  • 16 Съдията Дред

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Сирия и Израел не са във война, всякъкви удари са агресия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БОЛШЕВИК

    11 1 Отговор
    Арабите и те са разединени като славяните, едни са с американците, други с англосаксонците, трети с руснаците! Ако се обединят като едно цяло, с голи ръце ще заравят евреите в пясъците!
  • 19 Малкия Рук

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    ми заминавай да ги гониш, диванни Рамбо пхахахахахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 не разбрал

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    самолетите изтрелват ракети от Израел, не могат да ги свалят. Отделно ракетите са по-бързи от самолетите... трудна цел...
  • 22 Какво очаквате

    7 0 Отговор
    Самата война е военно престъпление. Тя не е боксов мач с рефер. В истинската война правила няма, всичко друго е игра на войници.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания