Отидете към основна версия

2 708 57

Над 10 ранени полицаи след митинг срещу гей парад

  • гей парад-
  • сърбия-
  • белград-
  • арестувани-
  • полиция-
  • сблъсъци

На шествието в Белград са арестувани 87 участници

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На протестите срещу гей парада в рамките на Европрайд 2022 в Белград бяха задържани 87 души, 13 полицаи са получили леки наранявания, съобщи министърът на вътрешните работи Александър Вулин.

Улиците в центъра на Белград около Скупщината (Парламента) бяха затворени за движение в събота с подсилени полицейски кордони и предпазни огради. Заобиколени от всички страни от тежко екипирана полиция с каски с щитове и жандармерия, участниците в Euro Pride се събраха около 16:00 ч. на входа на Конституционния съд и организираха танци с музика на улицата.

Посланикът на САЩ Кристофър Хил и представителят на Европейския парламент Володимир Билчик са били забелязани сред няколкото хиляди, събрали се с чадъри в цветовете на дъгата и символи на акцията.

Около 17.30 ч. участниците в гей фестивала от сградата на Конституционния съд през съседния парк са тръгнали в колона между подсилени полицейски кордони до близкия стадион Ташмайдан, където изнесоха тематичен концерт.

Противниците на провеждането на Европрайд са се събрали на групи в няколко полицейски кордона, където са влезли в престрелки със служителите на реда. Сред тях е имало патриоти традиционалисти с национални знамена, икони и православни символи, както и младежи с анцузи и наметнати на главите качулки и с предпазни маски на лицата. На кръстовището на Автокоманда извън центъра на града футболни фенове са хвърлили няколко факли по полицейските служители, но бързо бяха разпръснати.

"Нито един гражданин не е пострадал, 13 полицейски служители са получили леки наранявания. 87 души са задържани, срещу 11 са образувани наказателни дела, а срещу останалите са образувани административни... ) измина точно 150 метра от Конституционния съд до парк Ташмайдан ”, казва Вулин и уточнява, че общо 6000 полицаи са участвали в опазването на реда в Белград в събота.

По-рано организаторите и поддръжниците на гей парада събраха 27 000 подписа под петиция до сръбските власти с искане да разрешат шествието, отворено писмо с подобен призив подписаха 22 посолства на западни страни в Белград.

В Белград на 11 септември и 28 и 14 август се проведоха масови шествия в защита на традиционните ценности и семейството. На 11 септември до 30 000 граждани със знамена на Сърбия и Русия, икони и патриотични символи, кръстове и хоругви преминаха в шествие от сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква до най-големия храм "Свети Сава". Много родители заведоха децата си, начело на колоната са били мотористи, с гражданите са вървели представители на православното духовенство. Сръбският патриарх Порфирий каза след молебена, че православните вярващи не налагат ценностите си на никого, но няма да позволят да им се налага извънземна ЛГБТ пропаганда.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: