Отидете към основна версия

798 2

Косово разкри заговор за убийството на премиера през 2021 г.

  • иран-
  • косово-
  • покушение-
  • заговор-
  • албин курти

Правителството на Косово заяви в понеделник, че е осуетило заговор за убийството на премиера Албин Курти през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Косово заяви в понеделник, че е осуетило заговор за убийството на премиера Албин Курти през 2021 г., съобщи "Ройтерс".

Разузнавателната агенция на Косово е информирала Курти тогава и са били предприети всички мерки за сигурност.

Случаят не е станал публично достояние, за да не се всява паника сред населението, се казва още в съобщението.

В изявлението не се дават повече подробности.

Базираната в Тирана телевизия A2 съобщи в понеделник, че е получила информация за заговора от данни, публикувани онлайн от ирански хакери.

Според A2 това включва известие от косовската полиция до нейните албански колеги, че албански гражданин планира да убие премиера на Косово, депутат и още едно лице, за да "дестабилизира страната".

Източници на полицията в Албания и Косово не са били открити за коментар.

Припомняме, че кибератака през юли временно прекъсна правителствените уебсайтове и други обществени услуги , което накара Албания да прекъсне отношенията си с Ислямската република и нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат в рамките на 24 часа.

В началото на септември Албания алармира, че една от граничните системи на Албания е била ударена от кибератака, която идва от същия ирански източник като по-ранната атака.

Правителството на САЩ наложи санкции на иранската разузнавателна агенция и нейното ръководство в отговор на нападението срещу Албания. НАТО и Европейският съюз също осъдиха нападението и подкрепиха хода на Албания.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини