Отидете към основна версия

1 384 11

Германия: всяко пето дете е застрашено от бедност

  • инфлация-
  • деца-
  • бедност-
  • германия-
  • пари-
  • доходи

Какви са причините?

Снимка: Shutterstock

Делът на децата под 18-годишна възраст, които са застрашени от бедност, постоянно се увеличава в Германия. През миналата година той е достигнал нов рекорд - 20,8 на сто от малолетните и непълнолетните германчета – най-високата стойност досега в рамките на микропреброяването, което се извършва от 2015 година насам.

Предишният рекорд беше отбелязан през 2020 година, когато в риск от бедност са живеели 20,4 на сто от децата и младежите под 18 години.

Според официалното определение за това децата са застрашени от бедност, когато живеят в домакинства, чиито доходи са под 60 на сто от средните за страната. За едно 4-членно семейство с двама възрастни и две деца под 14 години това означава месечен доход под 2627 евро.

Призиви за подобряване на положението на децата

Шефът на лявата фракция в Бундестага Дитмар Барч предупреди за опасността милиони деца в Германия да се окажат в затруднено положение. „При сегашната инфлация и високите цени на енергоносителите можем да очакваме сериозен ръст на детската бедност.

Той пледира за въвеждането на дейна защита за семействата в Германия срещу бедността. „След пандемията от коронавирус те не бива отново да са губещата страна", добавя Барч. Той смята, че предвиденото увеличение на детските надбавки с 18 евро на месец не е достатъчно.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: