15 Октомври, 2022 14:20 16 514 19

Сбогом, благосъстояние!

  • инфлация-
  • благосъстояние-
  • пари-
  • бедност-
  • доходи-
  • активи

Активите ще се свият, а дълговете само ще растат

Сбогом, благосъстояние! - 1
Снимка: Shutterstock

Според авторите на "Global Wealth Report 2022", ежегодния доклад на застрахователния концерн "Алианц" за световното благосъстояние, 2021-а година бележи края на една епоха. Глобалните финансови активи ще намалеят с над два процента през 2022-а, сочи проучването. Това е първото значително намаляване на богатството след глобалната финансова криза, избухнала през 2008-а година.

Предстои домакинствата да загубят една десета от богатството си, предупреждават икономистите. Но за разлика от предишната голяма криза, която бе последвана от сравнително рязък обрат, този път средносрочните перспективи са доста мрачни. Средният номинален ръст на финансовите активи се очаква да бъде 4,6 процента до 2025-а в сравнение с 10,4 на сто през предходните три години.

Различно бедни и различно богати

Частното богатство в света е разпределено много неравномерно, отбелязва още докладът. И макар ситуацията принципно да се подобрява, се тръгва от много ниско ниво. "Ако продължаваме така, неравенството в света ще се запази още дълго", предупреждава икономистът Арне Холцхаузен.

Докладът е базиран на данните за 57 държави, представляващи 91 процента от световната икономика. Много от развиващите се страни не са били включени поради липсата на релевантни статистически сведения. "В тези най-бедни страни ситуацията е различна", казва Холцхаузен.

Една трета от хората в проучените държави не притежават никакво имущество. Но икономистът предупреждава да се внимава при разглеждането на социалните групи, които не разполагат със състояние. "Щастливият собственик на жилище в Дания не бива да се бърка с бедстващия работник в Индия", пише в доклада на "Алианц". Много собственици на жилища в Дания имат големи дългове, но могат да ги поемат благодарение на високите си доходи.

Каква е картината в Германия?

През 2021-а нетното богатство на частните лица в Германия е нараснало с повече от една десета спрямо предходната година. Всеки жител на Федералната република разполага със състояние от 69 000 евро, пише в доклада. Стойността е изчислена като от средните брутни активи в размер на 94 000 евро са извадени дълговете, които са средно 25 000 евро - отново валидни за всеки.

"Последно ура" и сериозни предупреждения

Заглавието на доклада на "Алианц" за благосъстоянието е "Последно ура". Макар че годините на коронавируса - 2020-а и 2021-а - са се характеризирали с изключително голям успех за частните финанси, според икономистите тази тенденция е към края си. Войната в Украйна може да сложи край на големия импулс на глобализацията, предупреждава анализът. Икономиките и компаниите търсят нови бизнес модели: никакви тесни връзки повече с ненадеждни държави, доставки от по-близо разположени страни, по-малко зависимости, при които има риск да се окажат нож с две остриета.

Намаляването на производството и ръстът на инфлацията предстои да засегнат тежко хората. Икономистът Холцхаузен коментира прогнозата в краткосрочен план те да загубят една десета от богатството си по следния начин: "Това е безпрецедентно".

Проучванията на богатството отчитат единствено активи, намиращи се в сметки и недвижимости - застраховки "Живот", ценни книжа, спестовни влогове и недвижими имоти. Държавните пенсионни схеми не са включени и това всъщност изкривява картината във вреда на онези страни, в които държавните пенсии играят значителна роля. Икономисти от Института за германската икономика са изчислили, че гарантираните пенсионни права лесно удвояват нетното богатство в страната. Ако и те бъдат включени в уравнението, неравенството в богатството ще намалее допълнително.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КИКО

    78 8 Отговор
    СБОГОМ БЛАГОСЪСТОЯНИЕ, ДОБРЕ ДОШЛА МИЗЕРИЯ В ЕВРОПА

    Коментиран от #5

  • 3 Сталин

    79 5 Отговор
    Ами това е плана на ционистката финансова мафия,план 2030 на Клаус Шваб oт WEF ви го каза " Няма да притежавате нищо ,но ще бъдете щастливи"
  • 4 Голяма работа

    69 9 Отговор
    Дори и при най-големите кризи и войни също се трупат състояния. Зависи какво правиш?
    Зеленият за няколко месеца вече е "изкарал" около 1 милиард долара... Е, какво е работил? Само реве и призовава цял свят да им помага и да ни вкара в трета световна. И за това толкова бързо заботя...
    Може да се "заложи" на "падане" на всички борси и когато всичко падне много силно, печелиш от това...
    С работа не се правят огромни състояния. Само с ум, с хитрост или с мошенничество... Ама сам избираш, дали да плачеш или да правиш пари по време на умирането на цивилизацията...

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фен

    42 11 Отговор
    Бе важното е, да смачкаме руснаците! Пък нас - кучета ни яли!
  • 7 Мето

    54 5 Отговор
    Нетно, брутно богатство и обедняване. В България няма обедняване. Кръчмите препълнени, екскурзии в чужбина бол, а жилища и къщи се купуват като топъл хляб.

    Коментиран от #9

  • 8 Стар

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голяма работа":

    Е как ги изкара?

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стар

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голяма работа":

    И с писане не става.

    Коментиран от #11

  • 11 Писането е за кеф

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стар":

    То трябва да имаш и някакъв обмен с другите. Човекът е "обществено животно" :)!
  • 12 Ами тези в САЩ

    29 2 Отговор

    До коментар #8 от "Стар":

    И Европа им превеждат милиарди. И колко оръжия им даваха... А контрол, къде отива всичко това няма...
    Продаваш гаубици, снаряди, танкове... Това струва милиони .. и от преведените пари си вземаш... Война е... Тъмно време. Най-лесно се краде в такова време...
  • 13 Тано

    16 4 Отговор
    Няма да е все така,доброто винаги печели
  • 14 Тони

    23 1 Отговор
    Има една стара поговорка - да си военен в мирно време и да си търговец по време на война. Бедните държави си остават бедни и на фона на инфлацията си позволяват все по-малко, богатите държави ще се оправят, при последната криза средната класа в Западна Европа вместо 3 пъти на почивка, започна да ходи 2 и вместо на 3 години да си сменя колата с нова, започна да го прави на 4.Не вярвайте на всичко, което четете и си проверявайте източниците, като най-добре да четете чужда преса, а не преведени с Гугъл отрязани статии, с неща извадени от контекста.
  • 15 Вирус

    8 1 Отговор
    Че нали това е целта на занятието що се учудват
  • 16 истината е че

    7 0 Отговор
    прочетох лоши коментари за Йордан Йовков и разказа По жицата. за това сме бедни .културата и възпитанието останаха в небитието. важни са циците на сузанита.
  • 17 Кризисен щаб

    5 0 Отговор
    Пътищата врят от коли и тирове, заведенията кипят от клиенти, хвърчат пачки за зимнина, за топливо през зимата, ходи се на екскурзии до Гърция и Турция няколко пъти в годината. За каква криза говорим. За българската икономическа? Няма такава. Има морална деградация на обществото, криза в управлението, криза на политическата класа. Криза на доверието. Демографска криза. Тези са по-страшни от каквато и да е икономическа...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 дойча веле

    0 0 Отговор
    са най-мега противната пропагандна и античовешка "медия", нямат една позитивна, жизнеутвърждаваща и не депресивна или направо гадна статия!