Last news in Fakti

9 Септември, 2022 22:00 7 312 20

Задава ли се вълна от фалити в Германия?

  • инфлация-
  • германия-
  • фалит-
  • компании-
  • фирми-
  • икономика-
  • евро-
  • доходи-
  • пари-
  • роберт хабек

Всяка трета компания е застрашена

Задава ли се вълна от фалити в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Хляб, кифлички, торти и сладкиши - „Ние сме класическа пекарна, каквото излезе от фурната, се продава веднага“, казва Тобиас Плац за фирмата си в малко градче, близо до Щутгарт. Семейният бизнес съществува от 1890-та година, а Плац е четвърто поколение майстор- пекар. Съвсем наскоро е ремонтирал помещенията на магазина, така че клиентите сега могат да гледат през стъклената витрина как се приготвят печивата.

Тобиас Плац обаче не знае дали ще успее да задържи бизнеса си още дълго. В края на август получава писмо с новата сметка за газ. Вместо малко по-малко от 10 цента на киловатчас, сега трябва да плаща по близо 35 цента. Само за отоплението и топлата вода в пекарната се използват около 80 000 киловатчаса. Месечната сметка ще се увеличи от 721 на 2588 евро от началото на октомври. В тази сума дори не е включена енергията, с която работят фурните. За този разход Плац има договор на старите цени до края на годината.

360 процента увеличение само за газа

Фурните изразходват по около 120 000 киловатчаса газ годишно. Ако Плац плаща по 35 цента на киловатчас от 2023 година и за този разход, това ще е огромно увеличение на всичките му разходи. „Искаме да се говори за това, за да е ясно защо ще се наложи да увеличим цените и на продуктите си“, пише пекарят в социалните мрежи, където споделя и снимка от сметката си за газ.

Цените на електричеството и стоките също ще се вдигнат, пише още той и добавя: „Докъде ще ни доведе всичко това? Скъпи политици в Щутгарт и Берлин, кога най-сетне ще си отворите очите и ще направите нещо разумно?“.

Несъстоятелност: Всяка трета компания е застрашена

Този призив отначало остана недостатъчно зачетен от правителството наГермания. Пакетът от мерки, който беше одобрен от управляващите, е насочен основно към физическите лица, а бизнесът почти не е споменат. Отговорът на асоциациите за бизнеса е негативен. Зигфрид Русвурм, председател на Федералното сдружение на индустриалците в Германия, казва, че в пакета с мерки има „сериозни пропуски и недостатъци по отношение на фирмите“.

Сдружението се аргументира с резултатите от проучване сред промишлените предприятия. Данните от него показват, че за 58% от компаниите нарастващите разходи за енергия са „огромно предизвикателство“, а за 34% те могат да се отразят на съществуването им изобщо. През февруари само 23% са имали такива притеснения. По данни на Сдружението на индустриалците почти всяко десето предприятие в Германия вече е намалило или дори преустановило производството си.

Ако някоя фирма спре производството си, това често се отразява на редица други сектори от икономиката, както и на потребителите. Икономистите прогнозират, че Германия я очаква рецесия, сравнима с тази по време на пандемията от Ковид-19. Представителите на бизнес асоциациите са категорични, че правителството трябва бързо да предложи програми за облекчение на предприятията.

Министърът на икономиката и фалитите

Видимо притиснат до стената от критики бе германският министър на икономиката Роберт Хабек в предаването „Maischberger“ по германската телевизия ZDF. На въпрос дали се притеснява от масови фалити на германски фирми, Хабек безуспешно се опита да представи ситуацията като по-малко драматична, отколкото е. Министърът обаче така се обърка, че германците започнаха да се чудят знае ли Хабек разликата между обявяване на несъстоятелност и закриване на фирма.

Хабек все пак обяви, че ще има държавно подпомагане за икономиката. „Ще защитим германските компании и средния бизнес“, каза министърът. Още през октомври ще има финансови компенсации за бизнесите, които са ограничили продукцията си. „Войната на Путин е и срещу нашата икономика“, каза министърът.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миииииии

    13 41 Отговор
    Май май, не. Поне в Хамбург и района. Живот кипи, бачкане има за целия китайски народ.

    Коментиран от #3

  • 2 БСП за България и Радев

    38 10 Отговор
    Разбира се. Нацистченца ще ровят по кофите и търпеливо ще чакат отново безаналоговата червена армия да ги посети в Берлин

    Коментиран от #4, #5

  • 3 БСП за България и Радев

    46 10 Отговор

    До коментар #1 от "Миииииии":

    Фейк нюз. Няма кой да ти повярва. По руската телевизия гледах как в Кьолн бедни и некъпани хора протестират Русия да им пусне отново газта

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А докато пишеш тука лозунги, и

    5 34 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и Радев":

    пропаганда, имаш ли 3а6yчено червено знаме в междy6yзието?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванов

    34 1 Отговор
    Северен поток2 бе спрян преди военната операция, или както казва запада войната от кой неговото име Е знаят ли Германците това име Сега клиентите на този да му сложат таван на цените като много знае Нема страшно бе Може и по зле нема да се плашите
  • 9 Милен

    44 3 Отговор
    Въй и дойчовското зеле взеха да повтарят думите на Путин, на къде отива този свят 😂
  • 10 Гого

    88 0 Отговор
    Верно...?:-))))
    Ама пък така красиво Меркел,покани талибаните в европа,а?
    Спомняте ли си?
    А, как красиво и зелено започнаха да си затворят електрическите централи швабите,а?
    Не били еко...А как тихичко си купуваха евтинко руски газ и се оригваха доволно,докато българите го взимаха на три пъти по висока цена...а?
    Ами прословутите им хранителни вериги който в България продаваха стоките си на цена с около 50% по скъпо от колкото същите вериги в Германия,а плащаха на българските работници в тези вериги два пъти по малко при същите условия на труд,а?
    Къде им отиваха печалбите,а?
    И сега можели да фалират...Е..и...какво от това???
    Тъкмо ще опитат от нашето лекарство...Как се става магьосник...без пари и работа..
  • 11 Ще защитите германските компании,

    42 0 Отговор
    като печатате пари и ги подпомагате,което ще доведе до нова инфлация.
  • 12 ежко

    32 0 Отговор
    Тобиас другият път, да си напъне аспирина и вместо да чака да го измъкват тези, които го вкараха в тази каша -"зелени", либерали и християндемократи и да обърне внимание на "Алтернатива за Германия" и др. опозиционни партии, защото тези ще го довършат с глупостите си!Средна класса ли?Едва ли!
  • 13 Долу сащ

    37 1 Отговор
    Важното на саш да им е добре
  • 14 Пребили Xлапето

    39 0 Отговор
    важното е да си свободен, утешил се Франц и затворил капака на кашона отвътре
  • 15 Телевизия Бобов дол

    24 0 Отговор
    Не , не се зада тя вече е факт !
  • 16 Рошко

    26 0 Отговор
    Предстои интересна зима, тези които се биеха по гърдите скоро ще усетвт всенсродната любое ми се струва
  • 17 колко кошмара

    18 0 Отговор
    Тоя Плац, дето правел кифлички, да не си снима сметката за ток, а да отива на плаца с една лопата да поздравява управниците си. Със снимки няма да стане тая работа. Идва студ и глад.
  • 18 Виновния

    22 0 Отговор
    Естествено че Путин е виновен..)))Сами налагат са кции,спират си централите не искат да пускат Северен поток 2 и все някой друг им е виновен.По голяма наглост здраве му кажи...Докога ще ги търпи народа не знам.
  • 19 Баце

    0 0 Отговор
    по-правилно ще да е цунами!
  • 20 Чочо

    0 0 Отговор
    Кога ще има фалити в България или още ще се
    помага на измислените ни бизнесмени?
Новини по държави: