Отидете към основна версия

5 814 72

Бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват

  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха

Снимка: БГНЕС

В третия ден от обявените от Русия референдуми в окупираните украински територии бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват. В самата Русия се проявиха нови изблици на недоволство срещу мобилизацията, разпоредена от президента Владимир Путин в сряда.

За поредна нощ южният украински град Одеса бе атакуван с дронове. Административна сграда в центъра на града е била поразена три пъти, този път без жертви. Според украинското командване руснаците и този път са използвали безпилотни летателни апарати иранско производство - причината, поради която в петък от Киев отнеха акредитацията на посланика на Иран, уточнява БНР.

Руските сили са нанесли десетки удари по военни и цивилни обекти през последните 24 часа, съобщиха тази сутрин от украинското командване. Според вашингтонския Институт за изследване на войната на източния фронт украинските войски обхващат руските, укрепили се в град Лиман, Донецка област, и са завзели нови позиции на източния бряг на река Оскол.

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха според руските окупационни власти. От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че украинците са насочили към централата осем дрона-камикадзе, но всички са били свалени от противовъздушната отбрана. Информацията не е потвърдена.

Проруските власти в град Херсон твърдят, че при ракетна атака по хотел в града са били убити най-малко двама души. Сред убитите е Алексей Журавко, бивш депутат от Партията на регионите в украинския парламент.

В Русия властите на най-висше ниво реагираха на многобройните съобщения, че в хода на частичната мобилизация, въпреки обещанията на президента Путин и военното министерство, в мобилизационните центрове се привикват мъже над 60 години, с диабет и други заболявания, както и хора без всякакъв военен опит.

Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко публикува в социалната мрежа "Телеграм" призив към областните управители да провеждат частичната мобилизация стриктно съгласно критериите, определени в указа на президента.

При вчерашните антивоенни протести в различни градове, по данни на правозащитници, са били задържани повече от 700 души.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна снощи към мобилизираните руснаци с призив да не се подчиняват на руското командване въпреки заплахата от до 10 години затвор:

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. Никой в Русия няма да знае, че сте се предали доброволно. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: