Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Септември, 2022 20:53 5 803 72

Бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват

  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха

Бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват - 1
Снимка: БГНЕС

В третия ден от обявените от Русия референдуми в окупираните украински територии бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват. В самата Русия се проявиха нови изблици на недоволство срещу мобилизацията, разпоредена от президента Владимир Путин в сряда.

За поредна нощ южният украински град Одеса бе атакуван с дронове. Административна сграда в центъра на града е била поразена три пъти, този път без жертви. Според украинското командване руснаците и този път са използвали безпилотни летателни апарати иранско производство - причината, поради която в петък от Киев отнеха акредитацията на посланика на Иран, уточнява БНР.

Руските сили са нанесли десетки удари по военни и цивилни обекти през последните 24 часа, съобщиха тази сутрин от украинското командване. Според вашингтонския Институт за изследване на войната на източния фронт украинските войски обхващат руските, укрепили се в град Лиман, Донецка област, и са завзели нови позиции на източния бряг на река Оскол.

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха според руските окупационни власти. От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че украинците са насочили към централата осем дрона-камикадзе, но всички са били свалени от противовъздушната отбрана. Информацията не е потвърдена.

Проруските власти в град Херсон твърдят, че при ракетна атака по хотел в града са били убити най-малко двама души. Сред убитите е Алексей Журавко, бивш депутат от Партията на регионите в украинския парламент.

В Русия властите на най-висше ниво реагираха на многобройните съобщения, че в хода на частичната мобилизация, въпреки обещанията на президента Путин и военното министерство, в мобилизационните центрове се привикват мъже над 60 години, с диабет и други заболявания, както и хора без всякакъв военен опит.

Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко публикува в социалната мрежа "Телеграм" призив към областните управители да провеждат частичната мобилизация стриктно съгласно критериите, определени в указа на президента.

При вчерашните антивоенни протести в различни градове, по данни на правозащитници, са били задържани повече от 700 души.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна снощи към мобилизираните руснаци с призив да не се подчиняват на руското командване въпреки заплахата от до 10 години затвор:

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. Никой в Русия няма да знае, че сте се предали доброволно. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    45 118 Отговор
    Не знам дали някой си дава сметка, но най-добрата точка за директен обстрел на Москва, с най късо разстояние е североизточна Украйна (ако изключим Беларус, но и на нея ще и дойде времето).
    Та смятате ли, че след като Русия незаконно анексира Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, САЩ к НАТО ще и простят? - НИКОГА!!!Украйна веднага ще бъде приета в НАТО и в Североизточна Украйна ще бъдат разположени бази на НАТО с ядрени ракети насочени към Москва. Само на 5 минути път... И край с Рашистан!
    Та за това става дума. Ето докъде доведе политиката на Путин!

    Коментиран от #3, #17, #20, #33, #36, #40

  • 2 Ейейе

    39 18 Отговор
    Хубава е Лис Тръц искам я, макари да сам с две мозачни гънки
  • 3 дрън дрън

    54 13 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    ако искаха да са ги разположили в Прибалтика.

    Коментиран от #10

  • 4 ДОКАТО

    22 36 Отговор
    ПУТИН Е ЖИВ ТАКА ЩЕ Е..КЪДЕ Е ЦРУ....
  • 5 БОТЬО

    64 20 Отговор
    ИМА МНОГО ФАШИСТИ ЗА ТРЕПАНЕ,,,,,СМЪРТ НА ФАШИЗМА

    Коментиран от #24

  • 6 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    65 39 Отговор
    Браво, хиляди Ирански дронове сипват и насипват укроманерките преди да дойде Голямия Взрив и живота в Украйна да започне от нулата 😄😄😄

    Коментиран от #39, #62

  • 7 КОТарАК

    42 59 Отговор
    местните русофили помня как се обзалагаха за колко време ще падне Киев..продължават да драскат за руска победа обаче

    Коментиран от #32, #58

  • 8 Бидето

    9 25 Отговор
    Заповядах АЕЦа да бъде взривен. Защо още е цял??
  • 9 куатро

    47 84 Отговор
    Това са предсмъртните конвулсии на Путин и Руската империя. Ще се обоснова с една от любимите упорки на руснаците и руските тролове. Тая как Руската империя е победила Наполеон и Хитлер.
    1. Към края на войната Хитлер се крие в бункер. И Путин се крие в бункер.
    2. Към края на войната Хитлер иззема командването на армията и започва сам да я управлява. Нещо, за което е некомпетентен, но поне с 4 годишен опит във войната, срещу 7 месеца при Путин. Путин също иззе командването на руската армия в Украйна от генералите и я управлява еднолично. Нещо, в което е напълно некомпетентен. Поне призна некомпетентността на генералите си, които това няма да му простят.
    3. Срещу Хитлер САЩ противопоставиха ленд лийза за Русия. Срещу Путин САЩ противопоставиха ленд лийза за за Украйна. Хитлер губеше войната и Путин я губи.
    4. Хитлер се самоуби или го убиха в бункера. Путин е страхливец и няма да се самоубие, но е много голяма вероятно обкръжението му скоро да го ликвидира, спазвайки дългогодишните руски традиции.
    5. Последва капитулацията на германия. По всичко изглежда, че е близо и капитулацията на Русия. Тая мобилизация я приближава.
    6. Втората световна война завирши за Германия с трибунала в Нюрнберг срещу военнопрестъпниците. В момента много международни групи документират военните престъпления на руснаците в Украйна и тая война ще завърши с трибунал срещу руските военнопрестъпници.
    Скъпи руски боклуци от всякакъв вид, командата "Чемодан, вокзал, Москва!" се отме

    Коментиран от #15, #25, #44

  • 10 Анализатор

    30 47 Отговор

    До коментар #3 от "дрън дрън":

    НАТО и САЩ не искаха предварително да нагнетяват напрежение.
    Но сега това е неизбежно!!!
    Пък и важно е страната в която ще бъдат разположени ядрените оръжия да иска...
    А Украйна иска, вярвайте много много иска...

    Коментиран от #31

  • 11 КОНТРАТА

    61 28 Отговор
    По 3000 долара заплата ще получават мобилизираните и ще им замразят заемите. На летище Шерметиево няма заминаващи чичо Сорос плаща за пропаганда.

    Коментиран от #22

  • 12 честен ционист

    61 12 Отговор
    И ние ще мобилизираме Монката Пуси и Елена Крема.
  • 13 ТаУмВзе

    50 10 Отговор
    Чекай са! Нали колумбиеца вече е превзел Москва. Няма военни действия вече. ХАХААХХАХХ Z
  • 14 Ученият котка

    26 22 Отговор
    Има предвидими промени. Руският войник няма конкуренти.
  • 15 Анализатор

    17 39 Отговор

    До коментар #9 от "куатро":

    Браво, поздравления, за пръв път нещо смислено в този сайт!!!

    Коментиран от #50

  • 16 Голем смех

    29 40 Отговор
    Зеленски да не е чак толкова гостоприемен към предалите се рушляци. Скоро ще станат толкова много, че ще се чуди, къде да ги дене...
  • 17 Мим

    38 30 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Дали ще посмеят,щото много небостъргачи в Нюйорк и Вашингтон ще станат на пепел с всичко живо на около...

    Коментиран от #23, #43

  • 18 Една

    45 25 Отговор
    Укрофашистите под бойни действия разбират обстрел на мирни жители и сега на секциите за гласуване.

    Коментиран от #34

  • 19 И Казахстан се видя в чудо!

    33 22 Отговор
    Астана е задръстена с руски бежанци!

    Коментиран от #28

  • 20 Пучо Капучо

    40 29 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    А ти смяташ ли, че след като руснаците анексират законно Донецк и Луганск, те там няма да сложат някое друго Сарматче ? Наивно е да се мисли другояче. Западът и конкретно ФАЩ, не са в изгодна позиция, убеден съм. Иначе руснаците не биха започнали...военната операция.

    Коментиран от #27

  • 21 Мдааа

    34 31 Отговор
    И между другото се очаква от 28 септември, РФ да затвори всички граници да напускат мъже в мобилизационна възраст. И всичко благодарение на Вовата. Честита ви нова война. Не се ли намери някой да го очисти?
  • 22 Ще получат 3000 долара заплата?

    33 22 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Не е важно колко е заплатата, а колко време ще я взимаш. Кобзон ги чака с нетърпение.

    Коментиран от #35, #66

  • 23 Анализатор

    26 33 Отговор

    До коментар #17 от "Мим":

    Само на 5 минути, това което рашистите искаха да направят в Куба преди точно 60 години, но ги върнаха барабар с монтираните съоръжения за изстрелване на ракети....
    Срамно и позорно, както и сега...
  • 24 Хихи

    29 18 Отговор

    До коментар #5 от "БОТЬО":

    -Защо ме задържахте?
    -Ще те пращаме на война!
    -А с кого ще воюваме?
    -С фашистите!
    -Това го разбрах, ще воюваме заедно с фашисти, но
    срещу кого ще воюваме?

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хихи

    22 18 Отговор

    До коментар #24 от "Хихи":

    Действието се развива в руски военкомат. Руска мобилизация! Хахахаха.
  • 27 Анализатор

    19 23 Отговор

    До коментар #20 от "Пучо Капучо":

    Ето така мисли типичния рашист...
    Та колко минути са от Донецк до Вашингтон, че нещо не ми се връзва...?

    Коментиран от #45, #47

  • 28 В Грузия

    29 25 Отговор

    До коментар #19 от "И Казахстан се видя в чудо!":

    Вече са над половин милион избягалите руснаци от могилизацията . Нямат желание да умират за Путлер

    Коментиран от #49

  • 29 парадокс

    29 21 Отговор
    Щели да получат 3000 долара заплата а ръждивите им пушкала не струват и 5 долара
  • 30 Професор

    13 4 Отговор
    Това е от казахстанския тв канал Астана Тв:

  • 31 Ами всъщност

    43 22 Отговор

    До коментар #10 от "Анализатор":

    Украйна не иска.........ама въобще! Може да искат разни алчни продажни предатели като зеленски и обкръжението му дето за пари ще продадат и майките си..........ама ги е страх (почти колкото западните им господари) щото знаят че ако дори една ядрена бойна глава се взриви на руска територия и западът изчезва от картата най-късно до половин час след това! А предложенията на зеления клоун към руснаците които да се предават доброволно са просто смехотворни, хората не са толкоз тъпи за да му повярват като знаят какво направи това нищожество.........и неговото време ще дойде скоро, ако си мисли че ще умират само "обикновените хора", а на него ще му се размине много грешно си е направил сметката тоя клоун!
  • 32 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    18 25 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Точка за теб, спомням си и за едни Котли, Казани и Обръчи които аха да се затворят и все се не затваряха.
    Издънките нямаха чет, докато украинците някак си неусетно обърнаха ситуацията в своя полза.
  • 33 Пешо

    27 13 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Ще те назначат в НАТО като главно командващ стратег на тъпо.тиите.По мало.мни неща не бях чел скоро.Лоша ракия си вариш.
  • 34 Една друга

    23 22 Отговор

    До коментар #18 от "Една":

    Секциите за референдума са незакони и нелегитимни и са пълни с такива като Журарвко ,предатели и колаборанти .
    Така че стават , военна цел .
    Хаймарс са ги намерили .
  • 35 Украйна умре🇺🇦

    29 23 Отговор

    До коментар #22 от "Ще получат 3000 долара заплата?":

    и с нея мечтите на краварите за световно господство.

    Коментиран от #56

  • 36 Мирослав Илич

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Вие смятате ли че на Америка това не им е ясно А дали ще посмеят Разломът Сан Андреас е миниран отдавна това го знае всеки Иникой нищо не може да направи

    Коментиран от #53

  • 37 калугин

    25 28 Отговор
    Рашистите са просто жалки. Циливизования свят с удоволствие ще наблюдава разпада на федерацията им.

    Коментиран от #52

  • 38 Става напечено

    21 21 Отговор
    Зеленото стяга куфарите за Папуа Нова Гвинея. Но и Троцки не успя да избяга от народната любов на другия край на света.
  • 39 И Иранските

    24 24 Отговор

    До коментар #6 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    дронове ще свършат, както приключиха живот си хиляди руски окупатори.

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Оборът се тресе

    25 17 Отговор
    В Самарканд Путин и Си са се разбрали кой поема източното и кой западното крайбрежие. До дни ще решат как да включат и Кими за да не се обиди и после става напечено.
  • 42 Путин, В. В.

    21 13 Отговор
    Ма как така ще не стихват бе, братчето ми! Ние нали сме слаби, победени от "великата" укро "армия" и се изтегляме, пардон, бягаме панически към Москва! Която хохльовците до час-два ще превземат...
  • 43 А Кремъл

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мим":

    Какво ще се случи с него . Нали се сещаш .

    Коментиран от #55

  • 44 Киро докторът

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "куатро":

    Самият завършек на тази мало.мна тирада завършва с удър от тигана в главата му ,който нанася жена му.Не успя да я завърши, но тази жена е герой с постъпката си , след безсмислени дърдорения на този индивид.Децата му са в стрес , но госпожата е взела нещата в свои ръце.Кабелът на нета е отрязън и се надяваме да имат след това вразумяване щастлив семеен живот заради девицата.Браво и успех мила.

    Коментиран от #46

  • 45 Пучо Капучо

    29 14 Отговор

    До коментар #27 от "Анализатор":

    Не давай квалификации, щото всеки го умее това, ами отговори ми като хората. Защото, аз те питам: А ти за колко време мислиш, че Украйна ще бъде приета в НАТО и ЕС, та да може американците да поставят ядрено оръжие на останалата им територия, с което да застрашат Москва? И мислиш ли, че през това време Путин ще стои със скръстени ръце ? Наивно е да мислиш така, Анализаторе, нещата не са толкова прости.

    Коментиран от #64

  • 46 Киро докторът

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Киро докторът":

    Заради децата .....не девицата.
  • 47 А колко минути

    18 10 Отговор

    До коментар #27 от "Анализатор":

    са от донецк до брюксел където се намира щабът на нато.... Понеже си много отворен.
  • 48 А бе сюнетчия..

    21 14 Отговор

    До коментар #39 от "И Иранските":

    Байрактарите свършиха,иранските тепърва започват..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анализатор":

    И сам се поздравявам.....болен си.
  • 51 Брей

    14 8 Отговор
    Драскачите които коментират са платени никой не би си направил труда да коментира всяка новина свързана с Украйна.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Кремъл

    15 5 Отговор

    До коментар #43 от "А Кремъл":

    Е па кво толкова може да ми се случи? Има ме от векове, ще ме има и след векове!
    Когато и помен няма да има от някои други световни забележителности...
  • 56 прав си

    20 28 Отговор

    До коментар #35 от "Украйна умре🇺🇦":

    Само че грам не им се получава. А сега и със тия новите, дето 99 % не искат да ходят на война с ръждивите автомати още повече няма да им се получава. Украинците ги съдират от бой, целия свят вижда че фашистите губят войната и са отчаяни. Станаха за смях но не будят съжаление. Глупави орки, къде сте тръгнали срещу цивилизацията. Тоя път няма да има хуманитарни помощи от лошите американци. Ще ви оставят десетилетия наред да хрупате пресна тревица, и това което си уловите в реката.

    Коментиран от #59

  • 57 Име

    9 4 Отговор
    Вервайте бе, вервайте. Да де, ама де да беше вЕрно всичко написано
  • 58 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Къде изчезна шкембе-войвода и папиломения самурай??????Те предричаха блиц-криг???А и оня янев,но той се вижда,а тези се покриха,като циганин в чужда нива крадящ грозде!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ганев

    10 3 Отговор
    А БЕ ТИ НАЛИ ДО МИНАЛИЯТ ПЕТЪК РАБОТЕШЕ В ЧИСТОТА КАТО КЕНЕФ МАИСТОР КОГА СТАНА ПЪК АНАЛИЗАТОР
  • 61 с кого ще се мерят приматите

    12 19 Отговор

    До коментар #59 от "Съдират":

    Оня депутат го тряснаха в хотела Мариупол от 80км разтояние със щатска ракета.И забележи, пострадали от другите етажи няма.

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Абе тежки времена

    13 4 Отговор
    Настанаха в източна Европа ! Дано конфликта не се пренесе на сам
  • 64 456

    8 16 Отговор

    До коментар #45 от "Пучо Капучо":

    За колкото, време беше нужно рашистката кочина да организира псевдореферендуми.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ту-ту

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ще получат 3000 долара заплата?":

    Кобзончооооо
  • 67 Знам как

    13 8 Отговор
    Ще завърши офанзивата на украинците
    Също като офанзивата на наполеон той дори в москва влезе но офанзивата му завърши в париж

    Коментиран от #68

  • 68 Наблюдател

    11 6 Отговор

    До коментар #67 от "Знам как":

    Тя е офанзивата на хитлер така завърши макар че беше стигнал на 15 -16 км от кремъл

    Коментиран от #70

  • 69 Богдан Хмелницки

    12 12 Отговор
    Изложиха се жестоко руснаците уж великата военна сила! Стигнаха до там че да правят референдум в украински провинции които владеят на 15-20 процента за присъединяване към Русия! Един вид това са вече руски територии и те имат право да използват ядрени оръжия за да ги защитят! Срам и позор! Не НАТО или дори само Германия, а Украйна се оказа непосилна задача за корумпираната и фалшиво надценена армия на Путин.
  • 70 Мурзилаж

    12 9 Отговор

    До коментар #68 от "Наблюдател":

    Убавецо, офанзивата на Хитлер завърши така, ама зад гърба на тогавашния руски психо бяха САЩ и Британската империя. Ако не бяха съюзниците, щеше да спечели войната СССР, когато цъфнат налъмите.
  • 71 Е, че как да стихват?

    9 6 Отговор
    Хората от новорусия трябва да бъдат освободени от нацистите.
  • 72 ХАЙМАРС

    2 0 Отговор
    В Украйна е ликвидиран началникът на ракетните войски и артилерията на 35-та общовойскова армия на ВС на Русия (в/п 62825) полковник Борис Тотиков съобщава Ryazanskiye Vedomosti. Журналистът Юрий Бутусов написа в Telegram, че началникът на ракетните войски и артилерията е едно от ключовите звена в съвременната война.

    Щабът където се е намирал е ударен с HIMARS
Новини по държави: