Отидете към основна версия

845 0

Серия от протести във Бангладеш след рекордната присъда на ислямистки лидер

  • бангладеш-
  • пакистан-
  • присъда-
  • протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови протести избухнаха във Бангладеш, след като съдебен трибунал осъди бивш ислямистки лидер на 90 години затвор за извършването на военни престъпления, съобщава Си Ен Ен.

Тричленният трибунал обяви  91-годишния Гулам Азам за виновен, по повдигнатите срещу него обвинения за  конспирация и подбудителство на серията от масови убийства и изнасилвания, извършени  по време на войната за независимост в страната през 1971 г.

Присъдата предизвика масово недоволство, както сред привържениците, така и сред противниците на  Азам. Неговите поддръжници искат неговото освобождаване, докато критиците му настояват за по-сурова присъда. И двете групировки вече са организирали масови протести.

Местното правителство вече разположи сериозни контингенти от паравоенни и сили за борба с обществените безредици из цялата страна.

Джамаат Ислами, партията оглавявана от Азам през последните  31 години, призова своите привърженици на масов протест, настояващ за неговото освобождение.

Според правителствени документи, 3 милиона души са били убити и хиляди жени изнасилени, по време на конфликта за отцепването на някога известния като Източен Пакистан- Бангладеш, от съюза доминиран от Западен Пакистан.

Гулам Азам беше арестуван през януари тази година, като беше държан под стража в килия в Дака.

Азам беше лидер ислямистката партия в периода между 1969 и 2000г., откроявайки се като един от най-върлите противници на раждането на днешен Бангладеш. Той присъства по време на четенето на присъдата, но не даде никакви коментари, като отхвърли обвиненията повдигнати срещу него още в началото на процеса.

Това беше пета присъда на съдебния трибунал, който вече присъди смъртни наказания или доживотен затвор за 4-ма други партийни лидери на Джамаат Ислами.  Ислямистката партия беше един от най-верните съюзници на пакистанската армия, тероризираща населението на Бангладеш по време на военния конфликт.

Към момента Джамат Ислами е най-голямата ислямистка партия в Бангладеш, формираща широк алианс с останалите опозиционни формирования.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини