Отидете към основна версия

1 532 10

Британски бизнесмен с обвинения, че е помагал на Олег Дерипаска да избягва санкции

  • олег дерипаска-
  • санкции-
  • обвинения-
  • греъм бонъм-картър-
  • великобритания

Греъм Бонъм-Картър, братовчед на известната актриса Хелена Бонъм-Картър, беше обвинен във финансиране на покупки на имоти от олигарха

Олег Дерипаска, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски бизнесмен беше обвинен, че е помагал на руски олигарх да избегне наложените му от Съединените щати санкции във връзка с войната в Украйна, съобщи "Гардиън", цитиран от БНР.

Греъм Бонъм-Картър, братовчед на известната актриса Хелена Бонъм-Картър, беше обвинен във финансиране на покупки на имоти от Олег Дерипаска и прехвърляне на произведения на изкуството. Британският бизнесмен е обвинен в заговор за нарушаване на санкциите, наложени от правителството на Съединените щати на руския олигарх. Американското министерство на правосъдието заяви, че ще иска екстрадирането на Бонъм-Картър.

Дерипаска първоначално беше санкциониран от Съединените щати за това, че действа пряко или косвено от името на висш служител в руското правителство и че работи за руския енергиен сектор. Твърди се, че бизнесменът е бил инструктиран от Дерипаска да учреди компания, наречена "ДжиБиСиЕм Лимитед" (GBCM Limited), за управление на имотите, включително два в Ню Йорк и един във Вашингтон.

Министерството на правосъдието заяви, че повече от 1 милион долара са изпратени от сметка на "ДжиБиСиЕм Лимитед" (GBCM Limited) в Русия за изплащане на заплати на персонал за подръжка на имотите на олигарха и плащане на съответните данъци върху тях. Срещу Бонъм-Картър са повдигнати три обвинения, всяко от които може да му донесе до 20 години затвор.

Олег Дерипаска бе един от седемте руски олигарси, на които бяха наложени санкции във Великобритания на 10 март за това, че е тясно свързан както с руското правителство, така и лично с Владимир Путин и че участва в "дестабилизирането и заплашването" на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: